Stuga med vattenburna element. Undran om jag via "värme pannan" skruvar ner gradantalet blir billigare el:/ Jätte dum fråga säkert men vet inte själv. Och varför skruvar man ner eller höjer värmen där för överhuvudtaget:/
Och det borde väl göra mycket i el kostnad om man skruvar ner värmen på de olika elementen? Och tack gode gud man är anonym vid frågor här;)
 
BirgitS
Ju lägre temperatur du har i stugan desto lägre blir uppvärmningskostnaden. Det spelar ingen nämnvärd roll om du sänker temperaturen centralt på pannan eller på de enskilda elementen. Om pannan används för att värma vatten för dusch etc. så kan ju en sänkning av pannuppvärmningen göra att varmvattnet blir för kallt. Åtminstone någon gång i veckan bör man ju värma varmvattnet till 60 (?) grader för att undvika legionella.

Försäkringsbolag brukar tycka att rumstemperaturen inte ska gå under 15-16 grader för att säkerställa att det inte någonstans blir så kallt att något tar skada.

Det finns inga dumma frågor utan bara dumma svar.
 
  • Gilla
Mariette B
  • Laddar…
Du skriver panna. Vad är det för typ av panna? Om det är en elpanna så har det ingen betydelse om du sänker temperaturen på elementen eller på pannan. Det ger samma besparing. Men om det är en värmepump inblandad bör man ha termostaterna på elementen vidöppna och reglera temperaturen med värmepumpens automatik. Elementtermostaterna kan i vissa fall få värmepumpen att jobba mindre effektivt.
 
  • Gilla
Mariette B
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.