Jag har en bekant som byggde ett 1 1/2 med förhöjt väggliv på runt 170m2. Tror han sa att han betalat ca 2,3-2,4 (tomten kostade ca 200 + anslutning) inkl ett litet garage o planerad tomt. Då har han lagt alla golv, fixat köket  och tapetserat målat och hängt dörrar o lite annat smått o gott.
 
Har precis flyttat in i vårt Österå (180kvm 1,5-plans) och har en kollega som flyttat i i ett av deras timmerhus. Bra kvalitet och rejäla dimensioner på gejorna, vettiga tillvals och avdragspriser, Bra bemötande/hjälp när det strulat. Lite onödigt krångliga konstruktioner i vissa detaljer rent byggtekniskt. Vettig prisnivå när man går ner och studerar i detalj jämfört med övriga.

Vad jag vet erbjuder dom ej totalentreprenad men vissa säljre kan säkert "sy ihop" en totalentreprenad åt dig.

Har krävt ruskigt mycket eget engagemang för att bygga på delad entreprenad där jag själv försökt samordna allt eftersom katastroferna dyker upp. (Dock inte beroende på BraHus utan på olika hantverkare). Många tårar och sömnlösa nätter i familjen under den här tiden. Men trots allt ett mycket lyckligt slut! Vi är supernöjd med hur vi fått till allt. Många speciallösningar som krävt engagemang och kostat pengar.

Ett standard Österå kan du kanske få nyckelfärdigt inklusive grund för 1,9 milj eller så sen tillkommer tomten, alla avgifter, dina ändringar, garage, tv-antenn, altan, gräsmatta, garageuppfart, utebelysning osv och raskt var du uppe på 3,5 miljoner om man lejer bort allt.......

Vi har märkt att vi räknar annorlunda än andra när man frågar vad huset kostat. Vi har verkligen tagit med priset för varenda färgprovburk, skruvpaket, dörrandtag, persienn, garderobsinredning osv ALLT som skulle komma att lämnas kvar om vi flyttade så att säga. Och vi har valt färdiginredd övervåning, isolerat garage som är färdigmålat, målning utvändigt osv. Vi har nästan inte gjort något själva beroende på att vi har två småbarn att ta hand om och inte vill bädda för en skilsmässa! Har varit otroligt slitigt ändå utan att vi fysiskt varit där och "gejat" vidare ofta. Tillägas bör då att vi inte har någon släkt i närheten som kan/vill sitta barnvakt osv vilket skulle ha underlättat något enormt.

Så gå inte på säljarnas glädjekalkyler och glöm inte bort att det är ett "färdigt hus med tomt" som du ska betala för och inget halvfärdigt med leråker och oinredd övervåning med filtar hängande för fönstren..... Räkna på ALLT du kommer att vilja sätta dit under de första 3 åren i alla fall för allt det ska du också betala på något sätt.

 
Skogstomten, såg i din profil att du bor i Järna.

Vi håller precis på och diskuterar med BraHus (Kent) att bygga i Kallfors. Antar att det är samma kontakt som ni haft eller? Låter som ni är mycket nöjda med BraHus, stämmer det?

Vi funderar på antingen ett Österå eller också ett Järlinden. Om det blir ett Österå så kommer vi vilja göra en del ändringar både invändigt och utvändigt. T.ex. mer öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, fler fönster, öppet upp i entrén, ev. ta bort balkongen mm. Har ni ändrat mycket? Är det dyra tillägg för att ändra om i planlösningen? Läste någonstans att det är ganska bra avdrag prismässigt om man vill plocka bort saker. Stämmer det?

Vi är tacksamma för alla tips vi kan få!

Mvh
Anders
 
Trevligt att det är fler som fastnat för BraHus. Ja vi var dom första som köpte av Kent. Vi bygger ett Österå inne på Täppgatan i Järna. Ja totalt sett så är vi ganska nöjda med BraHus och med Kent. Våra hantverkare däremot har vi haft lite olika förhållande till... Allt ifrån någon som vi sparkat till vissa som vi nästan börjat umgås privat med! Vi upplevde Kent som en ännu "oförstörd" säljare som fortfarande tänkte som en kund när vi handlade av honom! Det var det som vi gillade och att han dessutom bor i Järna. Eller som han uttryckte det "Jag vill ju inte att ni kommer och kastar sten på min gräsmatta om ni blir missnöjd". Sen blev det ju massor att kolla upp eftersom Kent inte visste så mycket om husen då. Vi åkte även upp till Furudal på studiebesök en dag då vårt hus börjat byggas. Det var mycket roligt och intressant! Gissar att han idag är betydligt mer insatt i exakt vad som ingår osv. Men vi kan verkligen rekommendera honom men se bara till att inte låta er stressas av att han håller ett otroligt högt tempo i allt han gör. Se till att fråga eller kolla upp själva om ni är det minsta osäker. Sen har han väldigt mycket bra kontakter på olika håll så att saker och ting blir gjorda på ett smidigt sätt. Och dessutom har han mycket bra ideér och råd som han gärna delar med sig av.


När det gäller BraHus så upplever vi det som att vi verkligen fått ett högkvalitativt hus även om vi fått ta ständiga duster med hantverkarna. BraHus har löst allt som legat på deras ansvar utan problem och tjafs utan snarare tvärt om. Det är ett mycket litet familjeföretag så man behöver inte vara rädd att bli bortdribblad i någon stor hirearkisk organisation.

Ändringar var det inga problem alls med och vi uppfattade inte att det var någon kostnad för det. Du kan antagligen få huset precis som du vill! Problemet är att det är mycket svårt att få till det utvändigt, invändigt och mellan våningsplanen samtidigt. Då dessutom el, ventilation, avlopp, centraldammsugare osv ska finnas någonstans. Eller vi som envisades med att få tvättnedkast från övervåningen på två ställen! Sen tillkommer handikappkrav med dörrbredder, svängytor för rullstol osv. Men egentligen är det bara att ta det lugnt och börja fundera fram och tillbaka och låta det ta tid och fråga massor. Vårt husbygge har verkligen dragit ut på tiden och det goda med det är att vi hunnit ändra saker allt eftersom vi börjat se hur det kommer att bli när det blir färdigt. Det som ser stort, smått eller rätt ut på ritningen kanske inte alls känns likadant när väl väggarna börjar komma på plats.

Vi funderade på att ta bort balkongen men beslöt till sist att ändå ha den kvar eftersom en takkonstruktion också skulle ha kostat en del pengar. Vi har desutom förlängt huset 0,6 m åt varje håll vilket verkligen rekommenderas! Då blev köket större, tvättstugan större och vi fick in en klädkammare också. Öppet upp i trappen vet jag inte riktigt hur ni tänkt eftersom trappen är omvänd i ett Österå. Och det är ju det som är det bästa med det hela! Gå in under "planlösningar" och tråden med "saker ni ångrar" så får ni massor med tips. Vi har bekanata som har öppet upp och dom tycker verkligen att det är slöseri med yta även om det helt klart känns luftigt och lyxigt. Vi funderade också på att ha det luftigt mellan kök och vardagsrum men vi behöll väggen. Det enda vi gjorde var att förbereda avlop och vatten till bänken/väggen in mot rummet. Då kan vi göra en köksö där i framtiden om vi skulle vilja det. Men funderar ni på öppet kan det vara bättre att ta så från början och sen ev sätta upp en vägg efteråt i stället. Då blir alla förstärkningar inlagda från början och ni riskerar inte att få en massa andra kostruktionsmässiga problem med saker som är svåra att flytta. Vi la till lite fönster och någon balkongdörr. Kom ihåg att det är öppningsbara fönster överallt det är det inte många tillverkare som kostar på! Vi valde dessutom "Antikutförande" invändigt och aluminiumklädda utvändigt vilket vi är helnöjda med i efterhand. Dessutom valde vi en vitmålad furutrapp med eklaserade steg och någon behandling av golvet så att det ser oljat ut fastän det är lackat. Det är saker som vi är helnöjda med och kan rekommendera. Men allt beror ju naturligtvis vilken smak man har.

När vi jämförde så upplevde vi att avdragen var rimliga på BraHus. Visst man tycker att det skulle kunna vara mer i vissa fall men i princip så var det bra eller klart bättre än de flesta. Vi valde till slut bort kök, vitvaror och porslin. Köpte IKEA kök och allt vi kunde med VVS från Rinkaby rör. Men fy sjutton vad dyrt allting är ändå! Det är inte köksskåpen som kostar utan inredningen! Åtminstone om man som vi vill ha utdragslådor överallt...

 
Hallå,

Tack för titten igår. Är ett riktigt fint hus ni har med många smarta idéer och lösningar. Det är guld värt för oss att se ett färdigt hus och få ta del av era tips och idéer. Nästa vecka ska vi gå vidare och grotta ner oss i planlösning och andra detaljer så får vi se vad kalkylen landar på sen...

/Anders
 
Tack för en otrolig bra tråd! Skogstomten vad landade ert hus på med de ändringar ni gjort, vad blev total boyta? Byggde in Garage till också (i samma stil kanske) ?

Du har inte ng liten bild du kan sätta in?

/fam Karlsson (Linköping som går i byggtankar)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.