Hej på er!

Har ett nybyggt garage där alla väggar är murade. Baksidan och delvis kortsidorna skall motfyllas. Min fundering är vad som måste göras med väggarna innan det motfylls? Putsas, sätta någon typ av skiva eller vad? Vad brukar man göra?
 
Byggnadsställning bredvid damm, snötäckta klippor, natt, konstgjort ljus, under konstruktion eller reparation, reflektion i vatten.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Puts först sedan isolering alternativt platonmatta.
 
  • Gilla
Nikorasu
  • Laddar…
C Carbonara84 skrev:
Puts först sedan isolering alternativt platonmatta.
Man måste alltid putsa alltså? Har hört det innan men fattar inte varför riktigt, vad fyller den för funktion under mark?
 
Det framgår oftast av beskrivningen på de block som skall användas. Så svaret är nog svårt.
 
Det är murat med vanliga lecablock!
 
Casaloco
Slamma blocken och sätt isodrän eller liknande skivor. Kolla detaljer på isodräns hemsida. Blocken slammas för att göra väggen lite mer luftät.
 
Som sagt, slamma med cementbruk A. Det gör väggen lite fuktavvisande och gör att myror mm inte kan leta sig in. På med Isodrän, pordrän eller annan isolerande dränerande skiva eller system.

Alla tillverkare av system för dränering av väggar har projektanvisningar man kan följa.
 
L Ludde76 skrev:
Det är murat med vanliga lecablock!
Eftersom väggen skall mot fyllas skall den dimensioneras efter trycket. Är det till exempel Weber eller Finja finns det beskrivningar både för hur man skall dimensionera väggen, vilken typ av puts/nät mm som skall användas. Tycker att du skall läsa de för att du skall veta att det är enligt tillverkarens rekommendationer. Det är viktigt både för att slippa sprickor eller för den delen få in vatten.
 
L Ludde76 skrev:
[bild]
Det räcker med att slamma den murade väggen, sätta platonmatta, isodrän eller annan typ av dränerande skiva samt dränrör i botten
 
M
Ska du ha värme i garaget så skulle jag sätta 200mm dränskiva. Väggen ska kunna "andas", dvs. inget tätskikt, men slammas. På murade källarväggar så tar vi alltid bort tätskiktet innan vi monterar dränskivor. Man eftersträvar att flytta ut kondenspunkten från insidan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.