Hej.

Vi flyttade in i vårat hus för ca 1 år sedan.
För 2 veckor sedan hade vi brandkontroll av vår kamin av en skorstenstekniker. Som är vart 3dje år.

Direkt när han kommer påtalar han att vi inte har en taksteke el takbrygga från vår taklucka fram till skorstenen. På vilken han vägrar göra en bedömning av kanalerna i skorstenen.
Sen visar han upp dokumentet från förra besiktningen från dec 2019 där det fanns en anmärkning att det behövdes införskaffas en takbrygga tills nästa besiktning, vilket är den vi hade för 2 veckor sedan.
Detta dokument har förra ägarna fått en kopia på.
Men inte berättat något om detta när vi köpte huset.
Är det vår undersökningsplikt eller är det undanhåller information från förra ägaren?
Dom skulle rensa ut bland sina papper så skulle vi få lite bruksanvisning och papper som tillhörde huset men där fanns inga sådana dokument och att även ge dom långt efter inflytt.

Kan man även kräva dom på något?

Hoppas ni haft en bra jul!
 
Ni kan ju försöka få dom att betala en takbrygga av god vilja, men ni kan inte kräva dom på nåt.

För att uppfylla er undersökningsplikt bör ni ha gått upp på taket och då upptäckt att det saknas takbrygga.
 
Claes Sörmland
Upplysningar från ett företag som utför brandskyddskontroll att deras bedömning är att taksäkerheten ska uppgraderas på ett hus framöver är inte ett myndighetsbeslut. Det är information. Troligen har säljarna missat informationen precis som att ni missade att läsa senaste brandskyddsprotokollet när ni undersökte huset. (Det är offentlig handling som bara är att begära ut från kommunen/"sotaren".)

Jag ser inte att säljarna ska betala detta. Det är ju först nu när ni äger fastigheten som företaget vägrar beträda taket för att utföra brandskyddskontrollen, d v s det är en fråga mellan er och det företag som kommunen har upphandlat för att genomföra brandskyddskontrollen. Det har juridiskt sett inte med säljarna att göra.
 
  • Gilla
Rickard.
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.