Har ett hus från slutet av 1800-talet, liggande timmerväggar med tapeter och målad papp på insidan av väggarna. skulle riva pappen mot timret inne i ett utrymme i sovrummet på övervåningen där den såg lite bubblig ut och det var delvis blött och fuktigt på insidan, testade fuktkvoten i de andra sovrummen med och där ligger det på mellan 16-19procent med på sina ställen. vet ej om detta uppkommit nu eller om det varit så i alla 8 år vi bott och det och torkat ut mellan varven.

Funderar på om det är kall luft utifrån som kondenserar mot insidan av pappen och trätexen eller om det är för mycket fuktig luft från sovrummen infrån som ej ventileras ut? sätta in extra freshventiler i sovrummen?

Har i dagsläget 2 frånluftsfläktar i badrummet på respektive våning som går konstant, inga ventiler i sovrummen men gamla otäta fönster som det drar från.
Huset värms med bergvärme men vi har sista halvåret satt in en kökspanna och renoverat 2 kakelugnar för att hjälpa till, tilluften tas inte utifrån då vi fick rekommendation låta huset andas som förr. bergvärmen är nedställd på 16grader och det är det konstant i vårat och barnens rum på övervåningen där vi inte vill ha så varmt.
 
  • Fuktmätare visar 27,9% på skadat, mögligt trä med spik och damm.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Beror också på huruvida timmerväggarna är ytterväggar och isolerade på utsidan.
Om de inte är isolerade på utsidan så är det nog helt normalt att det blir fukt på de kalla ytterväggarna. Detta fenomen ökar ju lägre temperatur man har inomhus. Dessutom påverkas det av ventilationen, dvs ju sämre ventilation desto fuktigare. Allra värst brukar det bli på ovanvåningen då varm fuktig luft nerifrån stiger.
 
  • Gilla
Ulltand
  • Laddar…
Lite överraskande men 16 C är ju rätt lågt och eftersom ni har frånluft i två badrum tror jag problemet ligger främst i temperaturen.

Skaffa en fuktmätare och se vilken fuktnivå ni har på övervåningen och öka temperaturen tills fukten blir normal.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.