Är ny husägare och har två frågor som gnager mig efter att jag skulle byta en lampa.

1.) Glömde bryta strömmen vid byte av taklampa. Misstänker att sladden som är Nollan fick kontakt med Jord och jordfelsbrytaren slog till. Hela huset slocknade.

Min fråga är om det är någon fara, kan huset ha tagit skada? Ex. att elledningar tagit stryk? Finns det risk för brand? Eller andra elfel som kan ha uppstått?

Bör jag nu i efterhand vara orolig för att jag glömde slå av strömmen och att kablarna kom i kontakt med varandra? Jag misstänker det var nollan och jorden som kom i kontakt med varandra och föranledde till strömavbrottet och att jordfelsbrytaren slog till. Nu vet jag att den dock fungerade (vid det här tillfället).

2.) Jag har även noterat att förra ägaren till huset haft en led-plafond i taket (i ett annat rum). När jag skulle montera ner denna såg jag att den inte har någon jord-kabel. Nolla och Fas går direkt in i lampan. Är detta en ok anslutning? Får man dra Nolla och Fas rätt in i lampan?

Huset är byggt 2015. Tacksam för svar och vägledning.
 
Det är ingen fara med att jordfelsbrytaren slår ifrån. Så ingen skada skedd. Om nolla och jord får kontakt, brukar jordfelsbrytaren slå ifrån även om strömen är avslagen.
Nya lampor är ofta dubbelisolerade och behöver dörför ingen jord. Den kan helt enkelt inte bli strömförande, för att den exempelvis är av plast.
 
  • Gilla
ohGr ohGr och 1 till
  • Laddar…
Även armaturer i metall kan vara dubbelisolerade. Då är kopplings utrymmer klätt med plast på insidan så en lös tändtråd med fas kommer inte åt netallhöljet.
 
  • Gilla
JerryJ1
  • Laddar…
Grattis, din jordfelsbrytare fungerar precis som det är tänkt!

Genom att lägga ihop nolla och skyddsjord så minskade du resistansen mot jord. Strömmen fördelar sig på båda trådarna och om returströmmen genom jordfelsbrytaren är mindre än inkommande så löser den ut. Det spelar ingen roll om du bryter strömmen på den aktuella gruppen eftersom säkringen är enpolig och bara bryter fasen, inte nollan.
 
  • Gilla
JerryJ1
  • Laddar…
Tack för samtliga vänliga och snabba svar! Känner mig något lugnare och har nu en mer behaglig känsla än den från gårdagen när situationen inträffade.

@AG A
Intressant, visste inte att det kunde ske även om strömen är avslagen? Är detta för att det ligger kvar ström i kablarna som gör att JFB upplever en förändring i strömmen?

@blackarrow
Tack! Då förstår jag.

@zarkov
Ja precis, en tacksam kvitens men känner mig så dum som i min trötthet glömde av att slå av strömmen.


Hade JFB löst ut om något av dessa skett:
- fasen och jord hade kommit i kontakt
- fasen och nollan kommit i kontkat

Mitt antagande är att det var nollan och jorden som kom i kontakt med varandra men det kan ju ha varit fasen och jorden. Jag noterade tyvärr inte precis vilka kablar som var i kontakt med varandra men tror att det var nollan och jord.
 
Om fas och nolla kommer i kontakt händer inget för det "ser" JFB som en vanlig belastning, om däremot jord och nolla eller fas och jord får kontakt så ska en JFB lösa ut.
 
  • Gilla
JerryJ1
  • Laddar…
Tusen tack @elmont för snabbt, enkelt och utförligt svar!:)
 
  • Gilla
ohGr ohGr
  • Laddar…
Är där någon ytterligare försiktighetsåtgärd eller dylikt som jag behöver vidta nu i efterhand? Något att säkerställa? Slå av strömmen igen och verifiera kontakterna (nolla, jord och fas) samt att inget mot förmodan inte sitter eller hänger löst?

Lamporna lyser. JFB har inte löst ut igen efter mitt misstag. Tänker främst på om det finns någon möjlighet till att mitt misstag skulle kunna leda till eventuell brand eller andra elfel.
 
JerryJ1 JerryJ1 skrev:
- fasen och nollan kommit i kontkat
Om du inte har brutit strömmen så går säkringen då.
 
  • Gilla
JerryJ1
  • Laddar…
E elmont skrev:
Om fas och nolla kommer i kontakt händer inget för det "ser" JFB som en vanlig belastning, om däremot jord och nolla eller fas och jord får kontakt så ska en JFB lösa ut.
Jag skulle säga ”kan lösa ut” det förutsätter att andra laster orsakar en spänningsskillnad mellan nolla och jord. I en spänningslös fastighet kommer den inte att lösa ut. Men bryter man bara en grupp löser den i regel.
 
  • Gilla
JerryJ1
  • Laddar…
Nej, inget farligt har inträffat.

Bara för att förtydliga. Jordfelsbrytaren kan lösa ut när nolla och jord får kontakt, även om strömmen till fasledaren i det här fallet hade varit bruten. Det beror på att det nollan är ihopkopplad med alla andra nollor i elcentralen. Om det går ström från en annan lampa i sin nolla så kan en del av den strömmen "vända ut" till nollan i din avstängda lampa, och där då gå ut till jord om de är ihopkopplade. Jordfelsbrytaren ser att det "fattas" lite ström i nollan ut ur huset, och löser ut. Den ligger hela tiden och jämför hur mycket ström som går in i huset med hur mycket som går ut. Sklijer det mer än 30 milliAmpere så bryter den.

Men om huvudbrytaren är avstängd, så kan inte jordfelsbrytaren lösa ut. Då går det ingen ström in i huset, och det förväntas gå noll ström ut.
 
  • Gilla
JerryJ1 och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.