Scenario: Bolånelöfte idag 5 milj. Köper ett hus vårkanten 23 i väntan på tomter som dröjer minst 2-3 år. kanske längre.

Börjar man sen om helt på nytt med ett vanligt bolånelöfte där man skall klara en kostnad för ett nybygge eller räknas huset man äger in på något vis som säkerhet ( att man redan klarar alla kostnader ochdet kan ju ev vara en vinst vid försäljning)

Vi känner till överbryggningskrediten inför ev försäljning och byggkreditivet för löpande fakturor

Någon som kan berätta hur er ekonomiska situation såg ut, när ni sålde hus för att bygga nytt. Hur ni gick till väga?
 
Du börjar om med lånelöfte, eller snarare byggkreditiv. Men självklart räknas det bef. huset in i din ekonomi. Men då ofta som en belastning, snarare är tillgång.

Om du bygger nytt så görs först en kalkyl före bygget, på liknande sätt som ett vanligt lånelöfte, men banken kräver större marginal, kontantinsats än vid köp.

Faran ligger i att det är först när huset är klart som det värderas för ditt slutliga lån. Om då marknaden går ned under byggtiden, så kommer det färdiga huset att värderas lägre än i förkalkylen, och du kommer att få låna mindre. Då krävs det att du har mer till kontantinsats. Bygget blir ju inte billigare om marknaden går ned.
 
  • Gilla
M.K och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.