Jag blir lite fundersam på hur definitionen för 1,5- resp. 2-planshus ser ut. Personligen tycker jag att 1,5-plan är ett hus med inredd övervåning och bikupor i denna. 2-plan borde vara två våningar med full ståhöjd. Logistkt.

Men går man in på exempelvis http://www.kungshus.se/ och sedan i menyn Våra hus/Villor ser man två till det yttre mycket snarlika husmodeller, HASSELÖSUND och KOSTER.

Hasselösund skall vara 1,5-plan medan Koster 2-plan. Hur har de resonerat? Hoppas bara att de som beviljar bygglov har klarare regler för vad som är 1,5-plan och vad som är 2-plan.
 
Som jag ser dessa bilder så ser Koster ut som ett 1,5 plans med förhöjt väggliv. ca 120 i höjd vid vägg. Den andra som ren 1.5 plans hus.
 
Solana skrev:
Som jag ser dessa bilder så ser Koster ut som ett 1,5 plans med förhöjt väggliv. ca 120 i höjd vid vägg. Den andra som ren 1.5 plans hus.
I detta specifika fall stämmer det att ena huset har förhöjt väggliv, men det finns andra hustillverkare som pratar om 1 3/4-plan, som exempelvis Fiskarheden Villan. Jag är mest intresserad om det finns regler för exakt vad som är 1,5-plan, vad som är 1,75-plan och -plan.
 
Ja det finns regler om vad du får bygga.
Vårt svar vi fick från kommunen var att vi fick bygga 1,5 plan med förhöjt väggliv, ej 2 plan.
 
  • Gilla
thelin
  • Laddar…
DragonLady skrev:
Ja det finns regler om vad du får bygga.
Vårt svar vi fick från kommunen var att vi fick bygga 1,5 plan med förhöjt väggliv, ej 2 plan.
Tror du läste lite snabbt...

Isolde frågade efter definitionen på ett 1 1/2-planshus, resp ett 2-planshus.

Det intrycket jag har fått ifrån forumet är att definitionen är väldigt flytande, och varierar ifrån kommun till kommun. Men det finns säkert nån som kan ge ett bättre svar.

/
 
Om detaljplanen säger 1-plans med inredd vind eller 1.5 plans, så är definitionen på när en våning blir ett plan är mycket väl preciserad i plan och bygglagen.

Över 70 cm höjd i ytterväggen, från ovansidan av golvet till den punkt där taket skär väggen så är det ett våningsplan, annars är det det inte.

Det här är ultralöjligt. Oftast är det kombinerat med en max höjd i ytterväggen, i vårt fall 4 meter och en max taklutning (30 grader för oss).

Om vi nu för enkelhetens skull bortser från tjockleken på plattan och mellanbjälklaget så kunde vi bygga ett hus med takhöjd på 330 i bottenvåningen och 70 i övervåningen, men inte 290 i bottenvåningen och 110 i övervåningen.....

Trots att ingen på utsidan ser någon skillnad. Varför inte bara ha en maxhöjd och låta folk göra vad dom vill med sina hus???

Berit
 
I vårat fall har vi ett 1,5-planshus med förhöjt väggliv. Hos oss klagade kommunen på att takkuporna var för breda i förhållande till resten av taket. Takkupans bredd får inte överstiga 1/3 av resten av takets bredd för att huset ska räknas som ett 1,5-planshus.
Vi löste det genom att bredda huset 60cm... ;D
 
Låter som det fattades 20 cm då.

En kompis löste en sådan detalj genom att rita ner kupans bredd till bygglovet, men sedan byggde dom efter ursprungsritningen ialla fall och deklarerade det efter bygget, det slapp igenom som "byggfel".
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.