Kent, vad föreslår du som lackborttagare (istället för sickeln) då? Lika skonsamt och försiktigt för att inte repa bordsskivan?
 
Beror på vad det är för lack och hur ytan under är beskaffad...
Jag hade i första hand slipat ner det om det inte går att lösa upp lacken såsom man kan göra med cellulosalack eller shellack samt vissa andra äldre fernissor/lacker.
Risken med slipning är att man tar för mycket och om det då är faner så är det inte så kul, men det går oftast att köra försiktigt med t ex en planslip och sen ta det sista för hand. Därför man gärna löser upp lacken på fanerade ytor.

Risken med att skrapa av lacken som det faktiskt kommer att bli med en sickel om man inte bryner den mycket ofta är att man blir trött och sen står man där med en kraftig repa, då är det enklare att använda en hårdmetallskrapa och ja det går att ta det lite lugnt med sådana med.

Är det massivträ så behöver man inte vara lika försiktig som vid fanerade ytor, massivträ slipar man oftast bara ner.

/Kent
 
I
Man behöver inte köpa dyra sickelstål för att sickla bort färg osv. Det går bra med en sönderslagen glasruta oxå. Fördelen är att man slipper slipa när kanten börjar bli slö. Det är bara att ta en annan glasbit, bara den har rak kant till rak yta och anpassad kant till icke rak yta.
______________
Byggaren
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.