Hej

Vi bytte nyligen en elpanna mot bergvärme. Vi hade problem med att få värme till alla element och därför förslog vår Rörmockare att byta ut alla ventiler vilket vi gick med på det. Det visar sig att våra thermostater inte passar på de nya ventilerna och enligt honom är det bra för att "bergvärme behöver att värme cirkulerar runt snabbt". Detta hjälpte inte mycket så han försökte öppna alla returnventiler fullt för samma anledning. Till slut visar det sig att han kopplade fel på return och stig när han installerade pumpen.

Nu sitter vi med 26 grader på övervåningen och knappt 22 grader på undervåningen så frågan är behöver man verkligen inga termostater för bergvärme? och ska man verkligen ha helt öppna returventiler på alla element?

Vad är bästa sätt att eliminera temperaturskillnaden isf?
 
Radiator-/termostatventilerna måste injusteras med förinställningen så att det blir ”rätt” flöde/tryckfall/difftemperatur över samtliga radiatorer.
(Om inte radiatorventilen har förinställning så använder man returventilen som strypventil.)
På så sätt så blir det jämn temperatur i hela huset.

Genom att justera in värmesystemets centralenhet så att det blir ”rätt” framledningstemperatur i förhållande till vad huset kräver vid olika tillfällen så kommer det bli ”rätt” och jämn temperatur i huset.
Det är även fördel om centralenheten även har innertemperaturgivare inkopplad som är placerad på lämpligt ställe.

När ovanstående är utfört så kan man montera termostaterna på radiatorerna, då kommer termostaterna bara strypa flödet i radiatorn när rummet får extra värmetillförsel tex via solinstrålning.

I följande inlägg finns det flera dokument angående injustering av radiatorkretsen,
https://www.byggahus.se/forum/threads/dra-ner-bergvaermepannans-elfoerbrukning.437257/#post-4508446
 
  • Gilla
mikethebik
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.