Vi har flyttat in i ett äldre hus med en väl etablerad gräsmatta. dock så är det brun på många ställen .. alltså död ser det ut som. går det att göra något åt? te.x lägga ut lite bra jord , typ toppdress och strö ut gräsfrö nu på hösten och hoppas att den blir bättre till våren och nästa sommar?
har ett litet barn som gärna springer omkring och är svår att hålla borta om man skulle göra några större ingrepp på gräsmattan. så därför undrar jag om kann få fart på det gamla eller så nytt. den är lite tråkig just nu...

MVH Thomas Carlsson
 
sök på "vertikalskärning" "topdress" och "stödså" så kommer du hitta allt du behöver.

Snabb sammanfattning är att du vertikalskär för att lufta, topdressar för att jämna ut och ge bra grund till de nya fröna du stödsår. Visst är det bäst att hålla sig borta från mattan ett tag men inte alls lika viktigt vid dessa åtgärder som vid nysådd.
 
Nu är ju bästa tiden att stödså när det är lite svalare och fuktigt framförallt på natten. Som föregående inlägg föreslår så kan man vertikalskära dressa och stödså med mycket bra resultat, men vill man inte vertikalskära så funkar det även med att bara dressa och stödså.
Gjorde det själv i somras och det blev hur bra som helst, slapp ju vattna då vi kom in i regnperiod just då.
 
Härligt att få bra svar.
undrar lite om toppdress.. hur mycket bör man lägga på? bara så det försdvinner ner i det andra eller nästan dölja det gamla?

vattna? mycket? som vid nysådd eller bara lite underhålls vattning?
 
Har du i övrigt en jämn gräsmatta så finns ju ingen anledning att vräka på toppdress, 2-3 mm räcker länge över gräsfröna. Sen är det ju fuktigt på nätterna vid den här årstiden så vattning behövs inte om det nu inte mot förmodan skulle komma en värmebölja igen. Annars sköter det sig själv.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.