Husfirman Piradoff bygger ett hus i vårt område, de verkar mura ytterväggar med Silka sten levererad av den Polska firman Xella. Har försökt att titta på Xellas hemsida, men den finns vad jag kan se bara på Polska och Ryska, inte mina bästa språk :.-) Har någon nån referens eller kunskap om att mura ytterväggar (och innerväggar) med denna sten? Jag vet att den är helt oisolerad, men det passar oss bra eftersom vi ändå ska ha en massa isolering på utsidan. Jag är mest ute efter den höga bärigheten (ger tunn vägg) och höga densiteten (ger en temputjämnande/värmelagrande effekt).

Per
 
Stenper skrev:
Husfirman Piradoff bygger ett hus i vårt område, de verkar mura ytterväggar med Silka sten levererad av den Polska firman Xella. Har försökt att titta på Xellas hemsida, men den finns vad jag kan se bara på Polska och Ryska, inte mina bästa språk :.-)
Xella är en tysk koncern med produktionsanläggningar i hela Europa. Ibland köper de upp befintliga fabriker lättbetong/kalksten, och i andra fall startar de nya. Gå till http://www.xella-group.com/ och välj land/språk.

Stenper skrev:
Har någon nån referens eller kunskap om att mura ytterväggar (och innerväggar) med denna sten? Jag vet att den är helt oisolerad, men det passar oss bra eftersom vi ändå ska ha en massa isolering på utsidan. Jag är mest ute efter den höga bärigheten (ger tunn vägg) och höga densiteten (ger en temputjämnande/värmelagrande effekt).
Silka är ett märke som tillhör Xella och avser kalkstensblock. Konceptet lättbetong i kombination med kalksten har snappats upp av andra tillverkare som Unika Kalksandstein (kalksten), KS Plus (kalksten), KS Quadro (kalksten) osv.

Anvisningar för glada amatörer finns att läsa här: http://www.kalksandstein.de/ks_ost/...ath356/KS_XL-Verarbeitungsrichtlinie_2006.pdf
Video här: http://www.ks-quadro.de/pages/filme

Notera att de större blocken (50x50cm) kräver minikran.
 
Tack Assa och Isolde, nu har jag en del att gå igenom för att lära mig mer! Blev uppenbarligen lite lurad av webadressen på stenförpackningarna jag såg, den hänvisade till Xella i Polen.

Per
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.