213 777 läst · 226 svar
214k läst
226 svar
Allt fastnar i rostfri stekpanna
Forskningen är såvitt jag vet, ganska entydlig om dess farlighet och har med tiden visat det är värre än tidigare trott. Jag är även medveten om att det används i många applikationer. Många ställen det måste bort från således.
Har aldrig kollat, och inte heller upplevt det som ett problem. Jag steker i smör. Några drag med osthyveln, det är så jag tar åt mig smöret, för stekning och smörgåsar.
Har aldrig kollat, och inte heller upplevt det som ett problem. Jag steker i smör. Några drag med osthyveln, det är så jag tar åt mig smöret, för stekning och smörgåsar.
Köpte 2 st Ronneby bruk Ultralight gjutjärn för par år sen, körde dem kanske 1 år innan vi gav upp, gick inte alls att köra potatis eller falukorv i dem utan massor med olja. Gick tillbaka till teflon för att sen testa på kolstål som vi upplevde som bättre än gjutjärn, men eftersom även dessa inte fixar känsliga livsmedel så har vi 1 teflonpanna kvar.MathiasS skrev:
Medlem
· Västernorrland
· 10 810 inlägg
Det finns mycket som är farligt här i världen och det är lätt att titta på enskilda ämnen och förfasa sig över det men oftast är det ju så extremt små halter man utsätts för så det blir bara fånigt ibland.........Man kan ju såklart måla upp både det ena och det andra men personligen tycker jag att det överdrivs ibland. Mängden teflon man får i sig via en stekpanna torde i det närmaste inte ens vara mätbar över tid ens.....
Intressant, har du något du kan länka?DennisCA skrev:Forskningen är såvitt jag vet, ganska entydlig om dess farlighet och har med tiden visat det är värre än tidigare trott. Jag är även medveten om att det används i många applikationer. Många ställen det måste bort från således.
Har aldrig kollat, och inte heller upplevt det som ett problem. Jag steker i smör. Några drag med osthyveln, det är så jag tar åt mig smöret, för stekning och smörgåsar.
Nå t.ex. denna
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8988915/
Klassas som carcinogen av USAs FDA, där man observerat och länkat vissa former av cancer till föroreningar från dupontfabriker som släppte ut det i floden, ganska höga koncentrationer där dock.
https://en.wikipedia.org/wiki/Perfluorooctanoic_acid
Men förstås ett annat problem i kråksången är att det bio-ackumulererar så koncentrationerna kommer bara att öka i oss alla med tiden.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8988915/
Klassas som carcinogen av USAs FDA, där man observerat och länkat vissa former av cancer till föroreningar från dupontfabriker som släppte ut det i floden, ganska höga koncentrationer där dock.
https://en.wikipedia.org/wiki/Perfluorooctanoic_acid
Men förstås ett annat problem i kråksången är att det bio-ackumulererar så koncentrationerna kommer bara att öka i oss alla med tiden.
Medlem
· Västernorrland
· 10 810 inlägg
är nog en viss skillnad på att bo bredvid en fabrik där de spyr ut skiten i naturen gentemot att steka i en stekpanna.......Vad jag vet finns det ganska mycket studier i alla möjliga cancerformer av bilavgaser och cigaretter. Det är ändå nåt merparten av oss suger i oss mångfalt mycket mer av men inte går alla omkring med gasmask för det?
Ja det beror kanske på vad man menar med "massor" och vad man vill ha för yta på maten. Upplever inga problem med det.I Ironside skrev:Köpte 2 st Ronneby bruk Ultralight gjutjärn för par år sen, körde dem kanske 1 år innan vi gav upp, gick inte alls att köra potatis eller falukorv i dem utan massor med olja. Gick tillbaka till teflon för att sen testa på kolstål som vi upplevde som bättre än gjutjärn, men eftersom även dessa inte fixar känsliga livsmedel så har vi 1 teflonpanna kvar.
MultiMan
Medlem
· Västernorrland
· 5 471 inlägg
MultiMan
Medlem
- Västernorrland
- 5 471 inlägg
PFOA används vad jag vet inte längre vid tillverkning av PTFE/Teflon, typ sedan 10 år och inte ens när det gjorde det fann man att det fanns några farliga mängder i grytorna då i stort sett allt försvann vid tillverkningen. Utanför fabrikerna förr, ja, det var ett problem.DennisCA skrev:Nå t.ex. denna
[länk]
Klassas som carcinogen av USAs FDA, där man observerat och länkat vissa former av cancer till föroreningar från dupontfabriker som släppte ut det i floden, ganska höga koncentrationer där dock.
[länk]
Men förstås ett annat problem i kråksången är att det bio-ackumulererar så koncentrationerna kommer bara att öka i oss alla med tiden.
Plasten i sig tål över 300C innan den börjar brytas ned. PTFE används i stort sett överallt och är helt oumbärlig i det moderna samhället, inklusive modern medicin.
Hur får du in PFAS (som i skumsläckningsmedlet som användes under många år) i stekpannorna vi använder i hemmen?
Exakt vad i studierna du visar påvisar att PTFE i hushållsredskap som används normalt (under 250C) skulle vara farligt?
***
Jag steker ägg i min minsta De Buyer kolstål, blir överlägset godast med perfekt krispighet, fastnar inte. Max 1 matsked olja krävs hos mig.
Claes Sörmland
Medlem
· Sörmland och stan
· 24 549 inlägg
Claes Sörmland
Medlem
- Sörmland och stan
- 24 549 inlägg
Jag använder inte non-stickstekpannor av den enkla anledningen att nu får det banne mig räcka med slit-och-släng-stekpannekonsumtion i detta livet. Rostfri stekpanna upptäckte jag först nyligen men förstår nu varför de är så populära i restaurangköken. Men visst kräver de lite mer färdighet att använda än alternativen.
MultiMan
Medlem
· Västernorrland
· 5 471 inlägg
MultiMan
Medlem
- Västernorrland
- 5 471 inlägg
Jag tror korvstekningsproblemet har med kvaliteten på korv att göra. Köper jag riktigt bra korv för (tyvärr) typ dubbla garantkorv-priset så är det som att steka en köttbit och det fastnar inte i gjutjärn eller kolstål, även med mindre mängder fett. Tyvärr tenderar lågpriskorv med en massa mjöl och andra utfyllnader till att klibba fast i pannan och då går det knappt med annat än teflon.MathiasS skrev:
Mitt tips är då jag förutsätter att du menar någon "belagd panna" att testa Swiss Diamond. Rejäla gjutna aluminium pannor som tål tuffa tag. Har två storlekar som använts flera gånger varje vecka (inte dagligen) under 6-7 år. De kanske ser lite slitna ut men de funkar lika bra som när de var nya. Första åren diskade vi dem t.o.m i diskmaskinen.I Ironside skrev:
Har även rostfri Demeyere som används flitigt samt och en klassisk gjutjärnspanna från Skeppshults - men var panna fyller sin funktion.
Redigerat:
Jag har en stekpanna med en teflonliknande beläggning som inte verkar kunna brännas då den är full med små gropar som gör att fettet inte rinner undan (vilket tydligen är orsaken till att teflonpannor bränns sönder och repas). Den verkar tåla hur mycket som helst, inklusive metallredskap. Kommer inte ihåg vad den heter (något japanskt namn), men billig var den inte trots att jag fick den för halva priset...
Är nog en satake för vi har just en sånpacman42 skrev:Jag har en stekpanna med en teflonliknande beläggning som inte verkar kunna brännas då den är full med små gropar som gör att fettet inte rinner undan (vilket tydligen är orsaken till att teflonpannor bränns sönder och repas). Den verkar tåla hur mycket som helst, inklusive metallredskap. Kommer inte ihåg vad den heter (något japanskt namn), men billig var den inte trots att jag fick den för halva priset...