Hej

Jag undrar om jag ska lägga mitt laminat golv innan monteringen av köket eller ska man göra det efteråt?

/Axan
 
Jag skulle lagt det innan. Då får du dels golvet under hela köket, så att det blir snyggt mot socklarna. Dels är det lättare att få allting rakt och snyggt, men det beror såklart på underlaget.
 
Ok! Tack för ditt svar!
 
Jag kommer att lägga golvet EFTER köket är monterat.

Motivering:
1. Jag slipper vara orolig för att repa golvet när jag monterar köket.
2. Eftersom jag lägger golvet innan socklarna monteras så kommer det inte att synas eftersom socklarna kommer ligga ovanpå golvet, dessutom spar jag några kvadrat.
3. Höjden blir i mitt fall bättre, jag drar avloppsrör under några skåp, får ~16 mm extra utrymme eftersom jag annars hade varit tvungen att sänka skåpen den höjden om jag satt skåpen ovanpå ett nylagt golv.
 
Hade lagt golvet först och sen köket.
Tänk på om Du får en vatten läcka i tex disk skåpet
då kan det vara svårare att se om inte laminatet går mot väggen.
Har sett i verkligheten när en diskmaskin läckte och rann
rakt ner till grannen.

Mvh Putte
 
Ok, ska fundera på hur jag ska göra!
 
En fundering: eftersom ett laminatgolv skall monteras flytande, dvs golvet monteras fritt från allt som är fast, hur fungerar denna flytande konstruktion efter att man har monterat ett tungt kök på detta golv? I värsta fall borde detta innebära att golvet kanske reser sig på samma sätt som när det är felmonterat?! Någon som har testat detta och har en live-rapport att dela med sig?
 
Hej, när jag bytte kök i Nov-Dec förra året så lade jag golvet innan montering av köket.
Jag har inte märkt något med golvet trots stor belastning på detta.
Jag har ett side by side ca: 120 kg. En längd med köksskåp på 3.10 m, en längd med 1.80 m.
Köket är 8 x 3.10 alltså ca: 24m3
Det kan ju bero på vilket golv man lägger, i mitt fall la jag Alloc.

Mvh Jenson
 
Tror det blir mycket större rörelse i golvet
ju tjockare slit yta laminatet har.

Mvh Putte
 
  • Gilla
fredrik rinman
  • Laddar…
om man sedan vill byta golvet är det ju mycket smidigare o lägga utmed soklarna. så kan man ta bort det gammla snabbt o lätt.
kan montera ett vattenlarm under diskbänks skåpet så slipper man tänka på det också.
 
Svar på lite olika inlägg...

1. Lägg golvet även under skåpen.

2. De vattenlarm jag har sett, har varit batteridrivna (typ 9 v batteri). Och som vi alla vet så tar batterier slut när vi minst vill det (troligtvis när man är borta på semester och inte hör det). Det är bättre med något som samlar upp & leder fram vattenläckor (se http://www.vattensakra.nu/ t ex). Istället för vattenlarm använder du istället dina strumpor (man reagerar när strumporna blir dyngsura när man går i köket).

3. Om du bara lägger golv utmed socklarna, kan du få problem med kapilläreffekter med golvet. dvs vattnet sugs in under golvet, och helt plötligt har du vattenskador i hela utrymmet du lade nytt golv + ett ruttet golv. Sedan är det ju fråga om vad som är under också.

4. Pengarna man sparar på att lägga golvet runt skåpen har man lugnt förlorat i och med att man får en vattenläcka som nu är betydligt mer omfattande än om du hade lagt golv under skåpen.


MvH
Bobbo
 
Du kan göra som jag gör. Bänkskåpen vilar på en regel fastsatt i väggen baktill och på ben framtill. Sedan är de även fästa i väggen. När köket är satt och det är dax för golvläggning tar jag väck benen och lägger golvet helt in under bänkarna. Det räcker med fästet i väggen om du inte belastar skåpen. På detta sett får du golv hela vägen in, men slipper risken att skada det under tiden du sätter köket.
 
Vår KA sa att han vill att golvet ska läggas först.
 
Du skall ha golv under köket, men inte trägolv! Lägg en plastmatta som är uppvikt på väggen bakom skåpen och låt den sluta strax innan socklen på insidan. Du lägger en skiva under mattan som är lika hög som ditt framtida golv utanför socklen. Om du kan få ett litet fall ut från väggen så är det bra också.

Detta är även viktigt att göra under så kallade sidebyside kylskåp som har vattenanslutning där det är många som har fått vattenskador. Tyvärr så räcker ofta inte "plastbaljan" som skåpet står på. Utan vattnet läcker/sprutar på väggen och in under baljan. Därav uppviket på väggen.
 
RalphA skrev:
Detta är även viktigt att göra under så kallade sidebyside kylskåp som har vattenanslutning där det är många som har fått vattenskador. Tyvärr så räcker ofta inte "plastbaljan" som skåpet står på. Utan vattnet läcker/sprutar på väggen och in under baljan. Därav uppviket på väggen.
Det finns underlägg som har den där fliken, och tvärtemot "baljorna" faktiskt fungerar. Dessutom fungerar de ypperligt när man har självavfrostande skåp, där självavfrostningen svämmar över.


MvH
Bobbo
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.