Hej!

Vi tillträde nya huset i början av sommarn, 70-tals suterräng. Vid besiktningen uppdagades en dålig skarv i våtrumsmattan (lagd för ca 10 år sedan) vid vägg mellan badrum och bastu, på källarplan. Dessa utrymmen har vi alltså räknat med att behöva renovera, pga misstänkt mindre fuktskada.

Började riva väggen och mattan (limmad direkt på betongplattan) och upptäcker att limmet under golvmattan, i andra änden av bastun, inte är torrt. Luktar ganska starkt när mattan väl är borta. Det här syntes inte innan rivning, antagligen för att mattan fortfarande ”klibbat fast” i det blöta limmet, så inga synliga luftbubblor. Det här bör inte vara relaterat till den dåliga skarven eftersom mattan däremellan fortfarande satt fast.

Nåväl, ingen big deal där, det här skulle ju ändå rivas ut. Men vad gör man nu med resten av källaren? Hall och tvättstuga har likadan matta, lagd samtidigt och antagligen på samma sätt. Dessa utrymmen har inga anmärkningar från besiktning och således hade vi inte tänkt behöva ge oss på att renovera nu. Men hur kan vi veta att limmet därunder inte också är dåligt? Avger ju en del mindre bra emissioner så vi vågar ju inte direkt chansa.

Hur kontrollerar man en fuktspärr utan att förstöra den? Skulle det här kunna klassas som ett dolt fel och hur bör vi i så fall gå vidare härifrån? Eller är det så att matta limmad på betong underförstått alltid är ett potentiellt problem och det är bara att bita i det sura?
 
Limmad matta direkt på 70-tals platta ger ju direkt att det är en riskkonstruktion. Borde även besmannen skrivit om.
 
  • Gilla
Asdf765
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.