Hejsan,

Här kommer en till med hur långt är snöret fråga så får hoppas att Ni ursäktar oss :) *hehe*

Jag och min fru kommer förhoppningviss att ta över min föräldras gamla hus i en medelstorstad (50') i västra Sverige. Huset är 1,5" plan och 5 rum på 105kvm med källare på ca 70kvm. Huset är lite gammalt och byggt ca 1964. Fasaden är tegel, inneväggar är av trä. Standard är väll original 60-tal vissa saker är nergånget (trappor, mattor m.m) resten är egentligen enligt mig i fullt dugligt skickt även om inte modern eller så som man kanske helst vill ha det.

Vi plannerar dock att inom 1-2 år genomföra en total renovering av huset dvs göra följande förändringar:

1) Nytt kök av bättre kvalitet/upscale model. GÄrna lite större slå ihop med matrum eller så. BLir ju en större del av kostnaderna här minst 250k.
2) Göra om badrummen, med golvvärme åtminstone i stora. Klinker m.m, bubbelpool, dusch m.m
3) GÖra om trappor i huset.
4) Göra om alla golven i huset. Klinker i badrum och kök
5) Göra om alla inner väggar i huset, dvs riva ner innervägarna och sedan bygga upp dem igen. Och när man endå gör det så är det lika bra att bygga om elnätet också så det blir modernt, dvs med rör i väggarna för alla typer av kablar.
5) Nya fönster treglas för att spara på uppvärmningen.
6) Bättre yttre isolering för att spara på uppvärmning
7) Stambyte av Vattenledningar men vet ej om detta är nödvändigt men man kanske lika gärna ska passa på som man slipper göra det om 10-20år.
8) Bergvärme eller luft-till-vatten-värmepump
9) Uppstädning i källaren, snygga till tvättstuga, eventuellt bygga gillestuga (filmrum/kontor) i källaren.
10) Plattå för bil och carport
11) Snygga till utvändigt, bättra på altan (inbyggd) och balkong.

Dessutom så vill vi också beroende på slutkostnaden blir antingen med direkten eller senare också bygga följande:

1) Utbyggnad på ca 100kvm, i 1 1/2 plan med eller utan källare. Främst större kök/matrum och större vardags rum. Fler sovrum, gästrum, ev. kontor och arbetsrum för oss.
2) Varm gargage för två bilar. (Räknar ca 250' här).

Tyvärr är jag inte direkt händig av mig så tyvärr är det väldigt lite jag kan göra själv samt att jag har företag att sköta också. Så räknar med att vi lägger ut nästan allt.

Har sätt i forumet att vissa personer (i en stad nära oss) har lyckats göra det för ca 7kkr/kvm men då gjorde dom en hel del själv. Så räknat med en summa på ca 12kkr/kvm för total renovering av huset enligt ovan om man lägger ut det på byggföretag eller är detta helt fel och för lite?
För utbyggnad räknar vi med ca 20 kkr/kvm. Eller ligger detta också fel?

Skulle också vara intressant och veta vart de stora kostnader brukar ligga förutom kök och badrum då. Och små saker som man kan spara in pengar på eller komma bränna pengar på.

Naturligtvis förstår man mycket beror på vart och vilken kvalitet och standard man vill ha på saker och ting och allra små extra saker man vill ha.

Mvh

//Tommy
 
Varför krångla till det med en sådan renovering? Ska du leja bort rubbet föreslår jag att du istället bygger nytt. Blir marginellt dyrare skulle jag tro....

Inte för att vara elak men jag tycker det är overkill i en gammal kåk.
 
Ja, som du säger är det väldigt svårt att ge ett exakt svar. Men det kostar MINST lika mycket som att bygga ett nytt hus. Det är stor risk att det blir dyrare. Med en sån stor ombyggnad är det risk att det gamla huset snarare "är i vägen" än att det utgör en grund att bygga på.
 
Herre jösses! Du kommer dels att få bo på en byggarbetsplats de kommande två åren om det där skall göras, och det kommer kosta rätt många miljoner. Jag tror det blir minst en miljon billigare att bygga ett nytt hus. Om du inte har gott om pengar själv, så är det dessutom tveksamt om det går att få en bank att låna ut de där pengarna.

Din köksombyggnad är en mindre del av totalkostnaderna, inte en större del som du tror.

Min grova uppskattning av kostnaderna

1: Köket 300kkr (250kkr är ju ett standardkök idag)
2: 150kkr för ett badrum, 225kkr om du har ett mindre också.
3: "Göra om trappor"... 40-50kkr i alla fall, om det inte skall vara någon exklusiv variant.
4: Du klarar dig med 400kr/m2 där det onte är klinker, men det får ingå i köket och badrummet. Borde bli runt 30kkr.
5-1: Riva alla väggar och el... varför? 150kkr minst!
5-2: Nya fönster, låter som runt 100kkr.
6: Yttre isolering blir dyrt. Räkna med 200kkr eftersom fasaden åtminstone delvis måste göras om.
7: Stambyte... 40-50kkr. Du skall ju riva kök och badrum, så då är det inte så mycket extra.
8: Bergvärme 125kkr, luft - vatten kanske 50kkr
9: Beror på standard, men 50kkr kostar det nog. Tvättstuga är inte så billigt.
10: Det beror på tomten, men 25kkr
11: Lite färg, nya trädgårdsmöbler, en ståndsmässig grill och lite växter kostar inte så mycket, räkna med 25kkr.

SUMMA: c.a 1,3Mkr

Utbyggnad kostar en miljon till, och garaget går nog loss på 250-300kkr. Byggmateriel är dyrt idag.

Huset som det är idag är ju dessutom värt en hel del, kanske en miljon eller så? Summa summarum, för runt 3.5Mkr kan man bygga ett väldigt OK nytt hus, med garanti och underhållsfritt.
 
Nej skulle bli fin byggnadsplats att bo på, dock dom närmaste 1-2åren så kommer vi inte vara mycket hemma. Vilket man då slipper vara på byggnadsplats, nackdelen är man inte kan vara där och övervaka varje dag. Men just biten med att bo på byggnadsplats ser jag som mindre problem i det hela....

Ang 3) Trapporna är ju egentligen det enda som jag ser som det mest akuta man bör fixa till. Det är två trappor en till övervåningen en till källaren. Så om man räknar med budget variant så kan man säga att för 100kkr så fixar man båda.

Ang 4) Nej klinker blir bara i bad rum och kök. Är nog fel klimat i sverige att ha klinker ialla rum, samt att det skulle bli väldigt dyrt. Dock enklare att underhålla

Ang 5-1) Nej kan nog hålla med dig är också är väldigt osäker på denna punkten. Att riva inner väggar och byta el. Är visserligen gammalt hus men dock inte så gammalt så man inte fortfarande kan använda dem. Personligen skulle det räcka med att bara göra ommålning i alla rummen och tapsetera om. Samt eventuellt om man ska slå ihop matrum + kök så blir ju det en väg som måste göras om. För inneväggar och elnät i hus från 64 borde vara tillräckligt okej i ytterligare 20-tal år om man gör normal underhål av dessa.

Ang 6) Angående nya fönster och ny isolering. Hur mycket kommer man egentligen spara på bättreisolering och nya fönster. Kostar det investera säg 300kkr-400kkr, så bör det ju spara uppvärmning med minst 10-12kkr/år om det egentligen ska vara någon ide med det rent ekonomisk och det tror jag knappast fönster+isolering kommer att gör men kan ha fel här.

Ang 8) Ok kostnad i det hela. Och räknar man för spara på driftkostnader betydligt bättre investering än nya fönster och isolering eller?

Som jag själv sa är jag personligen osäker om man behöver allt som isolering, nya fönster och riva och byta innervägar så min mindre variant blir:

1) Kök: 300kkr
2) Badrum, inkl extra mindre wc: 225kr
3) Nya trappor budget variant: 100kkr
4) Nya golv 100kkm: 40kkr
5) Stambyte: 50kkr
6) Bergvärme: 150kkr
7) Källare/Tvättstuga: 50kkr
8) Carport/Trädgård: 50kkr
--
Summa: 965kkr ~ 1Mkr

Samtidigt som Ni själva säger är ett alternativ att sälja av befintligt hus och köp nytt. Finns ju oftast bra alternativ runt 2.5M-3.5M klassen, lite äldre hus dock från 1900-talet men okej renoverade med bättre kök och badrum jmf med nuvarande. Dessutom också fördelen att man lättare kan ha avskild del av huset för kontor för företaget (seperat ingång m.m.) vilket blir svårt utan tillbyggnad nu. Men läget är sämre jmf det huset vi pratade om nu. Alternativtet är ju också bygga helt nytt för slippa bry sig om små saker och underhåll i början.

Om man räknar med 1M om man säljer huset och även liten renovering kostar 1M, så totalt 2M . Och sedan jmf med vad man skulle få för 2.5M-3M om man köper nytt eller köper annat beg. hus med betydligt bättre planlösning än det vi har nu och större så börjar man fundera en del. Visserligen kommer inte läget bli lika bra men frågan är hur mycket den egentligen är värd.

Mvh

//Tommy
 
Ni kanske hittar en köpare som blir överlycklig över original 60-tals stil på huset och som vårdar sig om ditt gamla föräldrahem.
visabild.cfm
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.