S Sebastian.vpt skrev:
Hej!

Jag tänkte dra ett ventilationsrör, tilluft, längs takbjälklag, alltså kommer den då gå utanför ångspärren och ligga i stenull.

Skulle detta kunna innebära några problem vad gäller kondens i stenullen?
Mvh
Spirorör ligger ofta över isoleringen med stenullsmatta runt sig.
 
Inga problem men även om du gör på det sättet ska du kondensisolera de kanalerna, tex med lämplig strumpa, som kräver sådan isolering innan du begraver dessa i lösull
 
Lizzardo
M myrstack skrev:
Inga problem men även om du gör på det sättet ska du kondensisolera de kanalerna, tex med lämplig strumpa, som kräver sådan isolering innan du begraver dessa i lösull
Finns ingen anledning att kondensisolera ett spiro som ligger i tillräckligt mycket lösull.
 
Redigerat:
Röret kommer alltså gå i takbjälklaget som är isolerat med flexibatts stenulls skivor.

Det är alltså inte på vinden i någon lösull utan det är ett parallelltak.

En isoleringsstrumpa kommer alltså inte ge någon mer isolering då det inte får plats mer än som är i bjälklaget redan... men finns det anledning att isolera för kondens så det inte kondenserar i bjälklaget?

Hur brukar man göra i mellanbjälklag? Lägger man spiror i isolering där eller måste man hålla ett tomrum runt spirorna?
 
Strumpan är inte för att få mer isolering. Strumpan är för att hindra risken för att du får en daggpunkt inne i isoleringen runt röret. Normal kondensisolering mao. Det är lite som en försäkring som du förhoppningvis inte behöver använda. Även om luftväxlingen borde vara minimal där så är risken vid lösull, speciellt om du sprutar in ull i konstruktioner med mycket installationer och vrår, att du får en luftficka eller en luftrörelse som får varm fuktig luft i kontakt med kall plåtkanal med utfällning av vatten i konstruktionen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.