Vi håller på och renoverar köket och har tänkt sätta in spottar i taket. Taket är råspont täckt av skivor av masonite eller något liknande. Man har ju läst en del om villabränder orsakade av infällda spottar. Vad kan man ha för spottar när taket är av brännbart material? Eller måste man helt undvika att ha infällda spottar?
 
Vad du kan ha för spottar beror inte på ditt takmaterial utan på hur mycket utrymme det finns i bjälklaget och om det går att montera inbyggnadsburkar etc.
 
Det är en vind ovanför och gott om plats att sätta spottarna i burkar. Men själva spottarna måste ju ändå ligga emot det brännbara materialet i taket i själva infästningen. Blir det inte så varmt där att det kan vara en brandfara?
 
Ska också bygga in spottar i ett undertak som nu är av furupanel.
Vill såklart inte behöva bygga ner för mycket (ca 100mm). Är det så att 12v spottar alstrar mindre värme, eller är jag ute och cyklar. Hörde om några spottar som bara behövde 50mm utrymme.
 
min elektriker håller på att installera spotar nu - han sätter skyddskoppar ovanför för värmens skull.

de spotar vi valt i vardagsrummet är från hide-a-lite (produktnummer 1202) och de kräver bara 50 mm ovanför lampan. vi sätter 12V - det ska tydligen vara mer ljus vid samma effekt + att lamporna håller längre.
 
Manne1975 skrev:
Är det så att 12v spottar alstrar mindre värme, eller är jag ute och cyklar.
12V eller 230V spelar ingen roll. Det som avgör är effekten (antal Watt) och vilken typ av lampa det är. Gamla vanliga glödlampor är väl de som alstrar mest överskottsvärme?
 
Om du bara väljer meteriel efter förstånd så bör det inte vara någon fara. Många hempulare köper billigast möjliga vilket många gånger kan bli helt fel.
Köp en armatur som är F-märkt (ett F i en uppochnervänd triangel), halogenlampor med framåtriktad värmestrålning och en STOR infällnadsburk så kan du säkert sova gott om natten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.