Hej,
Vi har totalrenoverat en lada som har måtten 6X20 meter och 5 meter till tacknock, dvs totalt 600 kubikmeter luft.
Golv, vägg o nylagt tak med isoleringsvärden som är bättre än vårt boningshus, lokalen är i ett plan och inga avskiljande väggar finns. Ladan kommer att användas som dansstudio och inhysa i medeltal 15-20 personer. Allt är smakfullt renoverat och vi behöver hitta en bra lösning för ventilation men också för värme o kyla ( det blir väldigt varmt då alla dessa människor dansar i 1-2 timmar. Ventilation och värme/kylsystemet måste också var tystgående.

Problemet vi står inför nu är följande, vi vill ha möjlighet att kyla ned luften vid behov samt givetvis även värma den och få en tillräcklig ventilation igenom hela lokalen utan allt för stor värmeförlust. Vi har blivit erbjudna följande lösningar och vi står villrådiga till vad av dessa som bäst lämpar sig eller finns det kanske bättre alternativ som någon av er kan dela med sig av?
Alternativ 1, ventilation mekanisk frånluft med tilluftsventiler samt en luft/luft värmepump av fabrikat Daikin som skall kunna värma upp lokalen samt även kyla ned den samtidigt som den avfuktar ( enligt företaget ifråga är de ensamma om denna förmåga)
Alternativ 2 Skolaggregat för alla ändamålen vi söker. Nackdelen är att den är skrymmande och inte passar in i miljön.
Alternativ 3, bergvärme med fläktkonvektor , ventilation ej diskuterad med detta företag.

Alternativ 4 ?



Mvh
Roger
 
Hur ofta använd lokalen?
Är lokalen alltid uppvärmd eller skall ni ha temperatursänkning när den inte används?
Vilka krav har ni på temperaturen?

Antar att det är temperaturen som är svårast ett hålla speciellt sommartid, luftkvalitetsmässigt så räcker det med 7l/s /person tot ca 140 l/s.

Frånluft + LUFT/Luft värmepump är kanske det mest ekonomiskt gångbara alternativet även om det går att spara några kWh med återvinning på ventilationen och/eller bergvärme men används inte lokalen dagligen så tar det nog för lång tid att spara in den investeringen..

Komplettera Luft/Luft VP med en elektrisk fläktluftvärmare så kan ni ha en lägre innomhustemp när lokalen inte används och sedan snabbt värma lokalen när den skall användas.

Ventilationen bör kunna köras på lågfart i normaldriften och sedan forceras vid användning av lokalen
 
Hej,
Lokalen används 3 dagar i veckan men inte alltid för dans, den kommer även att användas för möten dvs stillasittande gruper om 15 personer.

Bra förslag! Jag har själv haft tankarna åt följande alternativ, luft/luft värmepump av fabrikatet Mitsubishi Q Heat 7,80 Big som monteras mitt i lokalen på ca 2,30 meters höjd och mekanisk frånluft via 4-6 kanaler som borras uppe i övre väggkant på hela ena långsidan och sedan tilluft på andra långsidan, också dessa borras högst upp på väggen (All rördragning för frånluften sker på utsidan av ladan och byggs sedan in ). Sedan ordnar vi cirkulationen via två takfläktar som trycker ner den inkommande luften och blandar den med den varma luften från Luft/luft-pumpen. Vilka frånluftsfläktar kan ni rekomendera som enkelt kan regleras i hastighet? Låter detta som en bra lösning?
 
Frånluften räcker det med att ta på ett ställe högt upp kolla på någon takfläkt tex
http://194.17.239.19/index.aspx?doc=http://194.17.239.19/item/hierarchyView.aspx?id=5021
Anslut med en takgenomföring med backspjäll och ljuddämpare till ett trådnätsgaller.
Fläkten kan spänningsregleras i steg med en trafo eller steglöst med en termistor.

Tilluften bör kanske även den ha en fläkt för att kunna minska ventilationen och undvika lite ofrivillig ventilation som kan kyla lokalen i onödan vintertid, köp en kanalfläkt sätt en filterbox och ett backspjäll samt en eleftervärmare så att det inte blir för kalt och dragigt när ni har möten.
Tilluftsdon är svårt att ge tips om utan att veta hur det ser ut.

Om det du kallar takfläkta är vispar i taket som skall blanda om luften i rummet, så tycker jag du skall hoppa över dom.

Luft/Luftvärmepumpen kommer att cirkulera luften vid både kyl och värmefallet och med rätt valt tilluftsdon så kommer tilluften iallafall att blandas så att du får tillräckligt luftutbyte.

till styrning av fläktarna skulle jag valt en 5 stegs trafo så att ni kan välja fläkthastigheten i olika steg beroende på verksamhet.

Tänk på att kondensisolera alla kalla kanaler inomhus mao intag fram till elbatteri.
Och om du drar frånluftskanaler utvändigt som du hade tänkt så måste dessa isoleras för att det inte skall bli kondens i kanalen.

/Patrik
 
Hej Patrik,
Tack för bra råd! Både till-och-frånluft måste monteras utvändigt ifrån. Danslokalen är som du kan se på bilderna inte direkt designad för atrt dra fläktkanaler invändigt utan vi tänkte gömma dem under taket utifrån, isolera dem o sedan täcka dem med panel. Menar du att mekaniskt styrt tilluftsdon går att reglera så det blir en viss genomströmning av luft då de stängs av eller hur fungerar det?
Takfläktarna som vispar ner luften är också tänkta att ge svalka på sommaren, ser du några problem med att installera dem och även köra dem för cirkulationen eller menar du bara att det är overkill?

Mvh
Roger
 
  • P1010387.jpg
  • P1010392.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • P1010391.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • P1010389.jpg
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.