Vi har två äppelträd på tomten som säkert har stått sedan huset byggdes för 50 år sedan.
De växer livligt och skjuter massor med vattenskott på våren så det finns liv i dem ännu.
Vi flyttade in i huset för två år sedan så jag vet inget om historien med träden.

Både förra sommaren och denna så är bladen väldigt vissna och torra, frukten 'ruttnar'/'skrumpnar' redan på grenen. Kolla bilderna:
http://i32.photobucket.com/albums/d12/TopSeller/Tomten/apple1.jpg
http://i32.photobucket.com/albums/d12/TopSeller/Tomten/apple2.jpg
http://i32.photobucket.com/albums/d12/TopSeller/Tomten/apple6.jpg

Förra året trodde vi det berodde på torkan, men så är det ju inte riktigt i år ...
I höstas hade vi dem beskurna och det blev rejält minskade, pga kräftpest (heter det så)
Har den någon inverkan på hur träden ser ut?

Så här ser stammen ut inuti där grearna kapades:
http://i32.photobucket.com/albums/d12/TopSeller/Tomten/appleB1.jpg
Och utanpå:
http://i32.photobucket.com/albums/d12/TopSeller/Tomten/appleB2.jpg
http://i32.photobucket.com/albums/d12/TopSeller/Tomten/apple4.jpg

Det har hittills i år blivit ca 40 äpplen totalt som gått att använda och minst det dubbla som antingen förstörts på grenen eller ramlat ner.
Om det inte går att göra något åt träden så funderar vi på att plocka ned dem och kanske så nya eller göra en större gräsmatta istället.

Är det någon som kan hjälpa oss att få lite klarhet i hur träden egentligen mår?
 
Bilden på frukterna tyder på monilia (fruktmögel). Bilderna på stammen skulle kunna vara kräfta. Om det är lönt att göra något för träden är svårt att se utan att se hela trädet på bild. Som det ser ut har trädet utsatts för hårdhänt beskärning (=stympning) och då kommer sjukdomarna som ett brev på posten. Vattenskotten är trädens kamp för överlenad. 50 år är ingen ålder för ett äppelträd, och även sjuka träd kan piggas upp med omvårdnad som att man tar bort gräset under dess krona o luckrar, gödslar o vattnar. Beskärning bör man dock vara försiktig med.
Jag ska leta fram en länk till en sida med mycket bra information om skötsel av äppelträd.
http://www.juniper.se/tradvard/
 
Du kan börja med att plocka bort alla angripna frukter. Både de som sitter på träden och de som ligger på marken - och säkrast är att inte kompostera dessa utan de skall helt enkelt bort från trädgården. Precis som sommartorparn skrev är beskärningen inte vidare snyggt gjord och tydligen inte av någon som kan jobbet. Om det nu är kräfta (ser nästan ut som så) kan detta självläka såvida trädet i övrigt är friskt och sköts riktigt. Jag hade ett 70-årigt Ringstedt som hade kräfta på huvudstammen och det tog visserligen många år men det försvann faktiskt så småningom. Behåll 1-3 vattenskott på var huvudgren och ta bort resten - då ger man trädet större möjlighet att kämpa för tillvaron och tillväxten sker främst på de kvarvarande vattenskotten. Resten av energin kan trädet använda bättre än att producera ännu mer vattenskott. Men jag tycker du skall satsa på en bra handbok i fruktträdsvård - den har du användning av i många år.
 
Tack för svaren.

Angående beskärningen så hade träden inte blivit åtgärdade på kanske 2 år innan vi flyttade in (tidigare dödsbo).
Första sommaren hade vi inte tid att ta bort vattenskotten så träden fick växa vilt då.

Den kraftiga beskärningen i höstas gjordes av samma person som tydligen skött hela tomten under de senaste decennierna... en 'föreningstomte' som hjälper till med alla möjliga arbeten. Han ska ha trädgårdsmästarutbildning i botten sägs det men det vet jag inget om.
Själva har vi inte gröna fingrar men försöker lära oss.

Träden beskars för att de var ganska risiga och en del grenar var riktigt dåliga. Därav den kraftiga stympningen antar jag. I våras kom inte direkt några vattenskott utan det dök upp några först på senvåren, men då tyckte vi det var för sent att klippa bort dem. Jag rensade bort en hel del små skott från stammarna och de kraftigare grenarna men behöll lite som såg ut att kunna bli i en ny gren som skulle fylla ut kronan på rätt ställen med tiden.

Här är träden i helbild:
http://i32.photobucket.com/albums/d12/TopSeller/Tomten/appleB3.jpg
http://i32.photobucket.com/albums/d12/TopSeller/Tomten/apple5.jpg

Jag får skaffa en bra bok om fruktträd. Någon som har ett tips?

Går det att få bort monilia på något sätt? En snabb Googling gav mest besked om att den på frukterna heter Gul Monolia och går att gallra bort redan när karten kommer.
Är de skrumpna bladen Grå Monolia då eller? Då måste tydligen hela grenen bort innan den sprider sig inuti grenen?

Om träden har både kräftpest, Gul och grå monolia... är det värt att ha dem kvar?
Någon som har erfarenhet av monolia och lyckats få bort den?
 
Den bästa boken om beskärning heter "Nya beskärningsboken" av Alm mfl. Den kommer ni att ha mycket nytta av för där står det om buskar o.dyl också. Kom ut i ny upplaga ganska nyligen. (Det finns många andra beskärningsöcker som innehåller föråldrade råd om brutalbeskärning. Tro inte på allt som står skrivet!)

Det är ju så med trädbeskärning att det har funnits olika skolor. Förr trodde man att man kunde skära bort sjukdomar, nu litar man mera till att stimulera trädets egen läkförmåga. Det är den inställningen som Cilla har som har den hemsida som jag gav länk till (se ovan). Hon skriver mycket om hur man sköter kräftsjuka träd. Vattenskotten, t.ex. ska man vara rädd om o ta bort väldigt långsamt utspritt över flera år. (Däremot skriver hon inget om Monilia, och det har jag inte heller någon erfarenhet av. )

Om ni vill ha kvar träden bestämmer ni själva. Ger de karaktär åt tomten? Skön skugga att sitta under? Blommar de vackert. Då kanske inte det gör något om de inte ger frukt. Om ni planterar nytt tar det lång tid innan de blir stora. Vill ni hellre satsa på nya träd så är det bättre att ta bort dom sjuka, och så köpa träd som är E-plantemärkta, och i övrigt följa dom råd som ges på hemsidan jag rekommenderade.

Mitt råd är: läs så mycket ni kan om detta. Skaffa er bra beskärningsverktyg (som ni decinficerar mellan varje växt) och håll 'beskärningsexperterna' borta från er trädgård. ;-)

PS Har tittat på bilderna. Jag skulle försiktigt gallra ur kronan, när vädret är torrt. Dels ta bort en liten del av vattenskotten (1 av 5 ungefär), dels gallra bland den gamla fruktveden, dvs de grenar som växer nedåt. Då skulle jag speciellt ta bort sådana som ser 'moniliasjuka' ut. Kom i håg att det är bättre att göra många små snitt genom att skära kvistar o smågrenar, än att göra ett stort genom att skära en hel gren.
 
Tack Sommartorparn.

Ska ge mig ut och leta efter boken.

Cillas hemsida du gav är väldigt bra för beskärningen.
Tyvärr står det inte så mycket om sjukdomar på den, men som sagt, först boken.
 
Visst ger dina träd karaktär i trädgården och jag håller med sommartorparn - gå varsamt fram. Fruktträdsbeskärningstekniken har förändrats mycket på senare år så gamla. Mitt eget råd om mer drastisk borttagning av vattenskott faller när jag ser träden i sin helhet. Det är inte hela världen om man hoppar över en årlig beskärning då och då. Samtidigt frodas träden och blir äldre om man håller ner dem och gallrar i dem innan grenarna blir alltför tjocka. Jag vårdade ömt min fd och gamla 20-talsträdgård där många ursprungsfruktträd fanns kvar. Det är ganska roligt att beskära själv - lite valhänt de första åren men man blir flinkare med åren och träningen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.