Bastubygget är på gång, nu är allt virke till stommen inköpt och skall snickras ihop inom kort. Det finns lite tid kvar att tänka, och jag har hela tiden tänkt ha liggande panel, men blir nu fundersam. Gärna bilder på era bastur med liggande eller stående panel. Att det blir asp är givet. Någon som vet hur mycket Bauhaus tar för sin panel?
 
Liggande så inte vatten kan tränga igenom skarvar. Vattnet rinner längst med sponten och kan rinna över till andra sidan.

Men kanske inte världens största problem då det garanterat torkar ut av eftervärmen.
 
Hej!
Vi byggde bastu för två år sedan (lite drygt) och valde liggande panel. Så här ser det ut och vi trivs bra med det.
 
  • P7040002.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Tonyanderzon
  • Laddar…
Kör liggande, då behöver du inte byta ut all panel om det nu mot förmodan skulle bli svart vid golvet. Ett tips, skruva de sista tre raderna då är det lätt att byta sen.
 
  • Gilla
krse och 1 till
  • Laddar…
Det är vilket som att köra stående eller liggande panel. Fördelen med liggande panel är att då får man direkt vertikal luftning av panelen tack vare den stående läkten som man spikar mot.

För stående panel så går det att ordna vertikalluftning med en boardremsa. Sedan har man aldrig panel hela vägen ner mot golvet, utan avslutar en bit nedan sockelklinkern eller uppviket av plastmattan, så att panelen slutar 5-15 cm från golvet.
Lite tips här:
http://home.swipnet.se/sundsudden/sauna/Bastusidvy.jpg
http://home.swipnet.se/sundsudden/sauna/bastuovanvy.jpg
 
  • Gilla
Leon Åstrand
  • Laddar…
Det blir liggande panel som avslutas ca 8 cm från golv, med en 10 cm hög klinkerkant mot golvet. Panelen överlappar klinkerkanten med en luftspalt för ventilation.

Tack för tipsen och de fina bilderna. Kajjenne, vilka träslag har du i din bastu?
 
Använd panelclips med skruv så blir det en snygg fastsättning, lite dyrare en dyckert men värt det om du väljer en dyrare asp (jämför med gran) där du även kan blanda med al för att få olika variationer i färg.
 
Vi har liggande panel. Maskinspikade den med rostfri dyckert i sponten. Snabbare, billigare och lika snyggt som panelclips.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.