I vårat hus (byggt 1911 av Norrahammars Bruk) har det varit spisar i alla rummen varav bara en finns kvar. I ett av rummen är det uppmurat (med blåbetong) vad vi trodde var en igenmurad öppen spis men efter att ha borrat en öppning och tittat in fanns det varken någon rökkanal eller uppmurat fundament.

Frågan är nu vad det har varit för spis i rummet från början och vad gör vi nu?
 
  • muradspis_1.jpg
Har ni ingen rökkanal så kan ni ju inte ha en vedspis/kamin där.
Kolla upp det ordentligt först.

Annars ser det ut att ha stått en fristående kamin framför fundamentet väl?
 
Min gissning är att hör har det ursprungligen stått en hörnkakelugn. De uppmurade brandmurarna längs väggarna är väl troligen av tegel och en del av murstocken?

När kakelugnen revs kan det ju ha stått en kamin där och blåbetongmurningen är gjord för att få ut den från hörnet. Kan den ha varit ansluten i kakelugnens gamla anslutning (i toppen)?

Alternativt har blåbetongen bara murats upp för att få en hylla att ställa prydnadssaker på.......

Om det verkligen är murstocken som finns i hörnet beror det väl mest på om det finns någon pipa ledig om ni kan sätta in eldstad här?

/Ingenjören
 
det kunde ha stått en fristående Norrahammar gjutjärnskamin om det finns någon skorsten där i hörnan.
Rökröret kan ha varit kopplat till skorstenskanalen högre upp beroende på hur hög kaminen var. Man installerade inga öppna spisar år 1910 eftersom det är en senare modetrend. Öppna spisar är mest till mys och dekoration medan en normal gjutjärnskamin är till uppvärmning av ett hus.
Om det är ett av dom stora rummen i huset så fanns där en större/ högre model. Undersök hur din skorsten ser ut och sök efter en ledig kanal i skorstenen så du letar efter ingången på rätt vägg där i hörnan. Behövs bara lite logisk tänkande för att hitta rätt ;).
Tänk på att det fanns en skorstenskanal till varje spis och det kopplades ALDRIG 2 spisar till samma kanal. Samma regel gäller än idag av säkerhetsskäll...
gaia
 
ev så kan du tala med sotaren.. Dem brukar ha utrustning att filma rök kanalen med (iallfall i huddinge). Så ni kanske kan se om den är pluggad någonstanns eller om det finns någon kanal överhuvudtaget som går dit.
 
Per-Erik skrev:
ev så kan du tala med sotaren.. Dem brukar ha utrustning att filma rök kanalen med (iallfall i huddinge). Så ni kanske kan se om den är pluggad någonstanns eller om det finns någon kanal överhuvudtaget som går dit.
Gå upp på taket utrustad med en mobil och ett lod och checka av samtliga pipor och låt samtidigt en person stå och lyssna vid fundamentet.
Bör funka klockrent för att lokalisera ev förbindningar/igenmurningar.
 
Visst är det murstocken bakom i hörnet. På gamla ritningar från -49 finns det i varje rum vid murstocken en symbol för en spis/kamin. I detta rum är det en ofylld triangel medan det t.ex i rummet brevid är en rund ring omgiven av murstocken (=kamin?).

Vi har ännu inte kollat vilken kanal som går till vilket rum men det ska vi definitivt göra, tack för tipset om mobilen TorpAnders! I skorstenen finns det 6 rökkanaler och 2 imkanaler (det har varit ett 2-familjshus från början). En kanal går till den befintliga öppna spisen och den andra till pannan nere i källaren. När de satte in vattenburen värme (och samtidigt grävde ur källaren) tog de, antagligen, en av kanalerna som gått till en spis/kamin/panna i något av rummen i huset. Har ni någon idé om hur man grävde ur en källare? Kan de har byggt på murstocken nedåt eller har de murat om hela murstocken?

Gaia; vi har en öppen spis (se bild) som enligt förre ägaren gjordes av husets förste "inneboende", emaljmästare Graaf på Norrahammars bruk. Fast spisen kanske har tillkommit senare? På ritningen från -49 skulle symbolen kunna visa spisen som finns kvar idag.
 
  • Öppenspis_1.jpg
Gaia skrev att det aldrig kopplades flera rökrör till samma kanal.
Ivårat hus har det gått ca 4 eldstäder eller fler i samma kanal.( en enda i det murverket)
Idet andra har vi bara 3 kanaler men där har funnits troligtvis 4 eldstäder - 3 kakelugnar plus någon mera kamin eller kakelugn.
Huset är byggt 1895 och har natursten i muren som fungerar utmärkt.
Den gamle sotaren i bygden säger att det ofta kopplades flera till samma kanal men detta kräver att alla eldas
 
Peter_-_Emma skrev:
Den gamle sotaren i bygden säger att det ofta kopplades flera till samma kanal men detta kräver att alla eldas
En nyfiken fråga: Varför krävdes det att alla eldades?
Jag vet inte riktigt vad en 'kanal' är men min skorsten är bara ett fyrkantigt hål, inga avdelningar inuti, och det har varit två kaminer kopplade till, varav bara den ena använda numera.
 
Om du eldar på ovanvåningen så blir det ett sotskikt där rökkanalen är ansluten - alltså i själva vinklen där det riktas uppåt.
Om du därefter eldar på nedanvåningen så träffar varma rökgaser dessa i hög fart - det virvlas loss gammalt sot och risken för soteld är stor.
Dessutom får du dåligt drag i en kanal som är för stor pga att denna inte värms tillräckligt om du inte eldar flitigt.

Ett lågt hus kräver grövre kanaler än ett högt.
Jag kör 110 mm till pelletspannan men så är röret 10m långt.

Ditt hus är nog ett sådant som bara haft en kanal och allt kopplat i samma.
Förr hade du en värme källa i varje rum förutom hallen.
Hallen hade heller inte alltid isolerat golv eller ens en trossbotten.

Vårat hus har haft 7 kakelugnar varav bara 3 finns kvar -dom andra har vi hittat i skogen och under huset förutom en som låg nerplockad på vinden men säljaren tog med denna..... men den var inte uppmärkt och en hörna saknades - kan dom ha vid ett sånt beteende
 
Lilla_My skrev:
Gaia; vi har en öppen spis (se bild) som enligt förre ägaren gjordes av husets förste "inneboende", emaljmästare Graaf på Norrahammars bruk. Fast spisen kanske har tillkommit senare? På ritningen från -49 skulle symbolen kunna visa spisen som finns kvar idag.
Om spisen inte har ( ser ej så tygligt) eller haft några luckor för eldstad så är det en ovanlig spismodel . Emaljmästaren hade säkert bra ställt och kunde kosta på att ha så oekonomisk kamin och till och med designa den själv :).

Ang. regeln : egen skorstenskanal till varje värmekälla... det är oftast otätheter i spisar och deras skorstenspjäll. Om man eldar nere och draget i skorstenen är dålig så kan det komma ut rök genom otätheter i rummet högre upp - STOR fara för kolmonoxidförgiftning! Det fungerar med fler eldstäder i samma rökkanal men risken finns och lika bra att vara medveten om den. Regeln är inte skrivbordsprodukt .... det har hänt olyckor förr
gaia
 
Det är givetvis inte bra med flera eldstäder i samma kanal,men det finns och är inte ovanligt.
 
Jag har nyligen fått tillstånd till att ha kakelugn och vedspis i samma kanal!?

Lite special dock , jag har en vedspis kopplad till en kanal som är i rörugnsutförande.
Kakelugnen är kopplad på sista utgående pipan
 
Om skorstenen är uppdelad i kanaler, ser man det uppifrån då, eller kan det finnas kanaler längre ner som inte finns i den övre delen? Mitt hus har två eldstäder, troligtvis har det haft en tredje i köket, men skorstenen är bara ett stort fyrkantigt hål. Dock är alla eldstäderna på samma våningsplan, så då är det kanske inte någon risk för skorstensbrand.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.