Hej expertpanelen!

Tänkte sätta någon ljudisolering mellan bottenvåningen och loftet innan jag sätter takgipset, och söker tips. Glespanel och innerväggar är som ni ser på bilden monterade, och nu även elrör. Skulle ni bara lägga isoleringsskivor löst på glespanelen, eller försöka få upp mot golvet? Vilken tjocklek, typ stenull 70 eller 95mm?

Tack på förhand!
 
  • Träregelverk och OSB-skivor i takkonstruktion under byggnation.
Det handlar ju mycket om ambitionsnivå också. Men träguiden har bra info om ljudisolering i bjälklag, något som är särskilt viktigt vid lägenhetsskiljande bjälklag.

https://www.traguiden.se/om-tra/byggfysik/ljud/ljud/dimensionering-for-goda-ljudforhallanden---bjalklag/

Är man ambitiös kan man fullisolera bjälklaget med stenull och komplettera under glesen med särskilda akustikprofiler i plåt, som gör att gipsen hänger hyfsat fritt från bjälklaget och förhindrar de värsta vibrationerna. Se konstruktionsexempel lägenhetsskiljande bjälklag:

https://www.traguiden.se/konstruktion/konstruktionsexempel/bjalklag/

Exempel akustikprofil, finns flera tillverkare:
https://www.norgips.se/produkter/ap-akustikprofil/
Akustikprofil i metall för ljudisolering av bjälklag.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
  • Gilla
Dowser4711
  • Laddar…
Tack för svar!

Det behöver inte alls vara så ambitiöst och förmodligen inte fullisolerat. Är stenull betydligt bättre än glasull? Stenullen har ju högre densitet, men är också bökigare att transportera från bygghandeln.
 
Stenull är tyngre och ger därmed en bättre dämpning av rätt många frekvenser.
Men glasull ger också bra isolering.
Gjorde om taket i ett "ungdoms-rum" i bottenvåningen och valde något tjockare (kommer inte ihåg exakt tjocklek tyvärr) glas-ull än vad som var motiverat (men prisskillnaden för ett rum var ju marginell) och fick utmärkt resultat. Dock fick jag montera en dörrklocka i rummet för att påkalla uppmärksamhet i det aktuella rummet efteråt. :)
Stomljud från robotdammsugaren på våningen ovanför går tyvärr fortfarande ned rätt väl. Där skulle nog en akustikprofil vara en bra lösning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.