Snart dags för slutbesiktning av en nyproduktion…. Var och tjuvkikade lite häromdagen och såg detta. Någon har haft lite otur med måtten på kabelskyddsröret när plattan gjordes…. Så nu kommer inkommande el till förrådet under dörren och man har glatt lagt kabeln oskyddad från skyddsröret till första kopplingspunkt. Övriga förråd i samma område har inkommande el så röret kommer upp inne i väggen… så som det ska vara.
Frågan är: får man ens ha det såhär. Om inte (vilket jag verkligen hoppas att man inte får): vart står det och hur lyder den ”lagen”…. Vill kunna påpeka på korrekt sätt.
 
  • Detaljbild av tröskel och tröskelplatta vid en dörröppning med synliga kabeldragningar undertill.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Wow
Anders_Tranås
  • Laddar…
Jag hoppas någon än mer kunnig svara också, men har jag förstått det rätt så får man bygga in en kabel (inte nakna ledningar dock).

Att man får göra det betyder iofs in att det är enligt praxis, i detta fall kanske det dock bedömdes som ok, då alternativet att flytta hela dörren eller i efterhan riva saker för att fräsa ur ett spår i plattan, var ett väldigt stort ingrepp ?

https://www.byggahus.se/forum/threads/far-man-bygga-in-inkommande-elkabel.273616/#post-2443351
https://www.byggahus.se/forum/threads/far-man-bygga-in-en-elkabel.121938/
https://www.elinstallatoren.se/2021/01/ar-det-ok-att-spackla-in-kabeln/
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Enklast är väl att borra ett hål i plattan vid sidan av dörren och flytta matningen lite i sidled. Det är en mycket enkel operation medans väggen är öppen. Bara lite grävning och ett borrhål.
 
  • Gilla
Uffe A och 3 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.