Hej!

Vi har en lysrörsarmatur i tvättstugan som inte verkar fungera men det kanske beror på att det är något knas med spänningen.

För taklampor i övriga rum så visar multimeter 236 volt mellan blå och gulgrön tråd när strömbrytare slås på och 0 volt när den är avslagen.

I tvättstugan visar den 0 volt mellan blå och gulgrön samt 95 volt mellan brun och gulgrön, oavsett om strömbrytaren är på eller avslagen.

Hur kan man tänka kring det här?
 
Till att börja med så har du ett lite konstigt val av färger till övriga lamporna. Normalt är blå "neutral". Alltså ledaren som leder bort ström ifrån lampan tillbaka till centralen. Och den andra färgen (brun, svart vit...) den som leder ström till lampan.

Att du har 0 V mellan blå och gulgrön skyddsjord är alltså det normala. Men att du mäter 95V mellan brun och gulgrön indikerar att den är avbruten.

Spänningen du mäter beror (troligen) på s.k kapacitiv koppling. Om du har en ledare som inte är förbunden med något i någon av sina ändar, men som ligger nära en spänningsförande ledare ex. i en kabel eller i ett rör. Då kommer elektroner som finns i den inkopplade ledaren att påverka elektroner i den närliggande ledaren. Detta kan ge en svag ström, några mikro Ampere. Det kan inte driva en lampa eller något annat. Men ditt mätinstrument belastar inte ledaren så det ger en mätbar spänning.

ANtingen är ledaren av någonstans, eller så är din brytare trasig.

Det som är lite skumt är att fenomenet uppstår som sagt bara om ledaren är oinkopplad i båda ändar, elektronerna kan inte ta vägen någonstans. Men den bruna var väl inkopplad på armaturen när du mätte?
 
  • Gilla
Anders Mäkitalo
  • Laddar…
Armaturen var urkopplad för att jag inte visste om det var den eller något annat som var fel. Vad är ett klokt nästa steg?
 
Att leta upp var det är avbrott i kretsen.
Börja t.ex med att mäta ifall du har spänning fram till strömbrytaren, och sedan på utgången av strömbrytaren.
 
  • Gilla
Anders Mäkitalo
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.