Hej! Försöker förenklat se vad olika saker hemma drar i förbrukning och vad det skulle innebära i kostnad efter 1h och 24h. Mest för att få ett hum om till exempel en LED-lampa står på länge, vad det faktiskt kostar. Är det värt att fundera på om LED-lampan som var igång under hela natten faktiskt kostade mycket.

Stämmer min kalkyl som jag påbörjat?

jag tar till exempel en LED-lampa som det står 3,4W på. Jag vill räkna ut vad den drar på en timme och sedan tar jag det gånger 24 för ett dygnspris. Ville även få med hur lång tid i timmar som det tar innan apparaten har dragit 1kWh
 
  • Kalkylblad med jämförelse av energiförbrukning och kostnad för en OLED-TV och en LED-lampa.
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Denna drar ju alltså 0.66kWh per tvättcykel vilket med priset på 268öre/kWh innebär 1.77kr. Stämmer det alltså att en tvätt kostar ca 2kr? Är det rimligt?
 
  • Specifikationer för en tvättmaskin med energiklass C och förbrukning på 66 kWh per 100 tvättcyklar.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det beror ju på om vilket gradtal du kör tvätten på.
min tvättmaskin dar ca 1kWh / 40graders tvätt. Hade det uppmätt men glömt bort den exakta siffran.
och kör jag 60... då var det närmare 2 kWh . 90C har jag inte mätt.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Så i ditt fall innebär det a 3kr eller 6kr för en tvätt. Tycker mycket av detta låter orimligt billigt om man tänker på att folk jagar billigare priser på natten. Så kommer alltså en tvätt ner från 2-3kr till typ....1kr?
 
Redigerat:
P pixellegolas skrev:
Så i ditt fall innebär det a 3kr eller 6kr för en tvätt. Tycker mycket av detta låter orimligt billigt om man tänker på att folk jagar billigare priser på natten. Så kommer alltså en tvätt ner från 2-3kr till typ....1kr?
Priserna kan ligga betydligt högre än så just nu i södra Sverige. Jag har sett spotpriser på kring 7 kr, sen kommer det moms osv på det. Kör man tvättmaskin nästan varje dag (inte omöjligt om man har småbarn, vad jag har förstått) och har timdebitering är det ändå ett antal kronor på en månad om man prickar fel timme att tvätta på.

Din kalkyl ser rätt ut. ”Släck lamporna”, ”dra ur sladden för mobilladdaren” och ”stäng datorn helt” är att jaga mygg. Min dator drar omätbart med el i strömsparläge enligt mätaren vi har kollat med. Däremot drar den tresiffrigt antal W om jag spelar dataspel på den, så just nu håller jag mig till candy crush (mobilen drar också väldigt lite el). Absolut största ”boven” är vår bergvärmepump. Elförbrukningen fördubblades när vi slog på värmen nu i början av september.
 
Nja, håller inte med helt. Skaffade ett antal ”smarta elmätare” dvs en plugg där man ser förbrukningen och även kan koppla av/på grejerna efter schema om man känner behov av det.

För vårt kontor med två laptops, två extra skärmar och div mikrofonprocessorer, ljudanläggningar, subbas: ca 150 W full drift allt igång med videomöten etc, avstängt så drog det ca 50 W i standby dvs alla datorer skärmar etc i standby/viloläge. Stänger vi av alla datorer och fimpar strömmen drar det 0 W.

Liknande på vår tv/stereo med förstärkare subbas etc: 140W full drift, ca 50 W ”allt avstängt” dvs i standby. Allt fimpat drar 0 W givetvis och enkelt att göra via en grenkontakt med en switch.
__
PS. Båda dessa anläggningar, och fler, var slentrianmässigt alltid på standby tidigare när vi hade bundet elpris till typ 40 öre plus överföringsavgifter och skatter moms. Kostnad var obetydlig. När bundna avtalet gick ut fanns inget vettigt alternativ utan vi sitter nu med rörligt i SE4. Därav dessa åtgärder, som tillsammans med att inte längre köra LLVP gett en halvering av elförbrukningen. Något upp för fjärrvärmeförbrukning men är idag billig i jämförelse även om man räknar uppväxlingen i i värmepumpen, bra COP i temp -5 — +15 som nu men fjv är bättre som det ser ut nu.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.