Hej på er,

Har ett 90tals hus med eluppvärmd vattenpanna som behöver bytas ut. Finns även FTX ventilation inomhus - fläkten sitter i köksluckan.

Frågan är om man kan ersätta panna och beredare mot en modern en baserad på frånluft, och om det lönar sig. Framförallt given:
1) FTX ventilationen drivs i köket (Stratos)
2) Osäkert om det finns ett "uttag" för ventilationen i panrummet idag

Alternativet är väl att byta till luft/vatten.

Alla tankar uppskattas
Tobias
 
Hej! Är det vattenburna radiatorer eller vattenburen golvvärme i huset? Eller är det luftburen värme med luftvärmeaggregat? Vad är det för modell på "vattenpannan"?
 
Hej Josth
Det är vattenburna radiatorer i hela huset.

Pannan är CTC / Drabant 200.

Tack!
 
Ok, varifrån värms radiatorerna? Drabant 200 är bara en förrådsvattenvärmare. Jag tror det är bäst att behålla FTX och satsa på en luftvattenvärmepump.
 
Luftvattenpump gäller
 
J Josth skrev:
Ok, varifrån värms radiatorerna? Drabant 200 är bara en förrådsvattenvärmare. Jag tror det är bäst att behålla FTX och satsa på en luftvattenvärmepump.

Det är en CTC electronic.
 
Ja den passar bra med Drabant beredare. Men du kan säkert spara åtskilliga tusen kWh per år genom att byta till luftvattenvärmepump. Frågan är bara vad dina radiatorer behöver för framledningstemperatur vid dimensionerande vinterutetemperatur DVUT för att hålla 21° inne? En elpanna kan ge riktigt höga temperaturer men värmepumpar klarar inte så höga temperaturer och helst inte högre än 55°. Verkningsgraden sjunker alltid med stigande temperaturer för värmepumpar så det är en fördel när värmesystemet inte kräver det.
 
Ok tack. Det är i södra Skåne så hyfsat milda vintrar
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.