S
Vi bor på en gammal gård, vi har idag 25a huvudsäkring. Det är oklart om det varit högre huvudsäkring förr. Ett solcellsföretag tyckte vi hade en grov inkommande elkabel (se bild) och trodde det inte skulle vara några problem att installera 30-40kW.

Hur som helst så gjordes en föranmälan om solceller hos EON. Det skulle ta 6-8 veckor, det har gått 5-6 veckor nu.

Hur som helst så vill jag veta vad som gäller. Låt säga att EON säger att de måste förstärka nätet, vad gäller då? Tar nätägaren kostnaden upp till 25a, men inte högre än så? Eller är det upp till 63a?
Vad skulle det kunna kosta om kabeln är okej, men inte deras inkopplingscentral?
Vad blir kostnaden om de måste dra ny kabel (50m) och fixa sin central?

Jag hörde även att det fanns en tidsgräns för nätägaren att svara, om de inte givit svar inom en viss tid så kunde man tolka det som att det var "ok" och nätägaren var tvungen att stå för nätförstärkningen, stämmer detta?

Bonusfråga, jag läste att kravet för att vara mikroproducent hade ändrats och man hade tagit bort kravet att man var tvungen att köpa mer än man sålde, såg en hänvisning till någon lag på Solkollen, stämmer detta?
 
  • Del av tegelhus med hängränna, solpanel och grenig träd bakgrund.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
40kW kräver 63A säkring (40kW = 57,7A). Alternativt att växelriktaren begränsas.

Vad fastigheten har haft tidigare kan tydligen vara ett detektivarbete.
Hur ser din mätplats ut, gänga 2 (16-25A) eller gänga 3 (35-63).
Att kabeln är grov säger inte så mycket, det kan bero på att man valt en grov kabel för att minska spänningsfallet. Och nätet runtom kanske såg annorlunda ut förut och krävde en grövre kabel pga andra avstånd.

Ang kostnader så är antingen du eller kollektivet som betalar förstärkningarna. Nätägaren ökar nätavgiften till alla i närområdet med hjälp av förstärkningar och ombyggnation efter som det höjer kapitalbasen. Så att säga att nätägaren står för kostnaden är att försköna det hela lite. (Kapitalbasen ligger till grund för beslut om nätavgifter i regleringsperioderna).
Eller så svarar nätägaren att anslutningen är betald upp till 25A och du får betala en förhöjd anslutningsavgift till önskad säkring. Den förhöjda anslutningsavgiften baseras på kostnaderna för förstärkning och ökad effekt på transformator/kablar.
Även om nätbolaget inte behöver bygga om/förstärka vid högre säkring så har nätbolaget rätt att ta ut en engångskostnad för att du har rätt att du får rätten till en större anslutning
Anser nätbolaget att ni redan har betalat en högre anslutningsavgift som räcker då står "de/kollektivet" för eventuella förstärkningen.


Angående svarstid så har nätägaren en tidsfrist på sig att "neka" microproduktionsanläggningar under. 43,5kW. Men det kräver att föranmälan är helt komplett och datumet räknas från att föranmälan är komplett. Är det sen oklara detaljer om vad din anslutning är betald till (25A eller större). Eller om växelriktaren saknar godkännande eller ni väljer att ändra något då har de längre tid på sig att svara.

Nu får nätbolaget inte neka anslutning av mikroproduktion. =<43,5kW. Så om de inte kan ansluta och ta emot önskad effekt så kan de ge tillstånd att starta solcellerna men du får inte mata ut på nätet. Alternativ att du får mata ut en begränsad effekt. Och när nätet är ombyggt och eventuell förhöjd anslutningsavgift är betald får du mata ut fullt.

Nätbolaget har dock ingen tidsgräns för att bygga om och förstärka nätet för att solceller ska anslutas. Utan den biten råder de helt över. Detta för att förstärkning av en enstaka punkt är ofta mycket dyrt och man ser till helheten istället och kanske gör mer samtidigt för att få ner kostnaderna och får då ett bättre område. Då krävs planering tillstånd mm.

Men får du en begäran om att betala en förhöjd anslutningsavgift då finns en tidsfrist på två år från beställning att de byggt klart nätet.

Har ni begärt högre säkring än 25A i föranmälan?
Om inte så är den inte komplett eftersom ni vill installera 40kW. Och har ni begärt 50A då är den felaktigt ifylld.

Nu behöver vi måla upp "f*n" på väggen, men 40kW på 50A kommer de att neka. (Nätbolaget tar förstärkningskostnader upp till betald anslutningsavgift) men vill du ha större anslutning då får du betala.
Och deras normala handläggningstid har inte uppnåtts. Och jag gissar på att de inte drar ut på det hela i onödan.
I slutändan går det säkert bra. Återkoppla gärna hur det går.
 
Redigerat:
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.