Nu är det så att jag och sambon köpte ett hus i vintras. Vi har efter att ha bott här i snart 1år, börjat misstänka mögellukt. Detta efter att själva ha reflekterat över en lukt i kläderna efter ett tag.

Vi har minskat sökområdet i huset till ett litet rum som mest används till förvaring. Försök med att lukta sig till källan av doften i rummet (har ej hittat något synligt men har man dörren stängd så märker man mögeldoft i enbart det rummet). Rummet ligger ovanför en källare och stora delar av resten av huset ligger ovanför krypgrund. Grunden är kontrollerad och är i bra skick utan att ha mögellukt, synliga angrepp eller höga fuktnivåer. Även källaren luktar normalt då det inte finns något i källaren som är av organiskt material och skulle kunna orsaka mögelangrepp.

I det misstänka rummet finns inte heller några vattenledningar som skulle kunna orsaka fuktskador. Därför känns det väldigt märkligt att det skulle kunna bli mögel i just det här rummet, men det finns verkligen inget tvivel om att det enbart är där det luktar. I rummet så ligger det ett äldre parkettgolv med ett nyare laminatgolv över. Huset är från tidigt 1900tal. Rummet ligger på nedervåningen och har enbart källare nedanför sig.

Är det någon här som eventuellt har någon idé eller tanke på vad som kan orsaka detta och vart man ska börja med att leta? Det känns väldigt drastiskt att börja riva i hela rummet som är relativt fräscht, men vi börjar få slut på idéer.. och är det enda alternativet så finns det ju inte mycket att välja på, man vill ju dock bli ”kvitt” problemet efter en sån åtgärd. Jag kan även tillägga att doften i kläder har försvunnit sedan vi valde att alltid ha dörren stängd, så att lukten/problemet kommer därifrån råder det nog inga tvivel om.

hoppas någon kanske har någon teori eller idé om detta! Tack på förhand!:)
 
Hur ser ventilationen ut i huset? Värme?
 
Jonatan79 Jonatan79 skrev:
Hur ser ventilationen ut i huset? Värme?
Det är självdrag i huset, finns en del friskluftventiler i huset och i några fönster. Tidigare användes huset som fritidsboende och har därför i perioder inte varit bebott heltid. Har dock haft underhållnings värme på och aldrig stått kallställt vad vi vet. Uppvärmning i huset är luft/luft, 3 kaminer och direktverkande el (som dock ej används av förklarliga skäl med dessa absurda elpriser).

I det berörda rummet så finns inget av dessa värmesystem och jag anar pga rummets position i huset, som är väldigt avskilt från värmekällorna att temperaturen i rummet aldrig blir särskilt hög. I rummet finns friskluftventil i fönster och finns ”galler” till murstocken i rummet ena hörn. Just denna murstock används dock bara ibland då den är ansluten till en utav kaminerna, dock den som det eldas minst i under de kalla årstiderna. Det finns alltså två olika murstockar i huset.
 
Kan vara usel isolering i vissa väggar och golv, eller en gammal lokal fuktskada i golv/vägg som luktar.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
BirgitS
Det förekommer att det börjar läcka in vatten i underkanten av fönster.
 
Vi hade ett liknande fenomen i ett av våra hus. Det luktade dock inte alltid utan vid viss väderlek. När vi öppnade golvet i ett mycket litet utrymme hittade vi isolering som var möglig. Troligen var det kondens som gjorde att det blivit så. När den angripna isoleringen togs bort försvann lukten.

Edit: det jag ville belysa var att källan till lukten kan vara mycket liten. Det kan vara svårt att hitta utan att man öppnar golv och väggar. För att komma tillrätta med problematiken behöver ni nog trots allt öppna och se hur det ser ut.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.