Hej!

Vi har nyss flyttat in i ett hus från 20/30 talet och har en ingipsad murstock i köket.

Från murstocken ner i golvet går någon gjuten kanal (?)

Vi SKA riva bort gipset, men är inte där än i renoveringsskedet och jag är så himla nyfiken på vad som kan gömma sig där bakom? Man kan även se in en bit via gliporna runt om och det ser putsat/gjutet ur där också och inte tegel som man ser att de flesta har när man försöker googla.

Någon som haft liknande eller har en tanke om vad den har för syfte? Den är inte speciellt snygg och bänken som döljer den får inte vara kvar efter renovering.

Tacksam för tankar och svar!
 
  • En borttagen del av golvsockeln som avslöjar underliggande konstruktion och golv.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det är en kanal som går någon annanstans i huset. Endera i form av en murad rökgång i tegel eller i form av ett fyrkantigt eternitrör som tillexempel imkanal till köksfläkt eller någon vanlig frånluft på exempelvis en toalett.

Att man inte ser teglet är precis som det ska vara. Murstockar från denna tiden putsades alltid utvändigt för att de ska vara täta. Och puts är av naturen grått och ser lite ut som betng. Eternitkanaler är också grå, men i stället lite lätt "rutiga" i strukturen. Men de kan också blivit täckta med puts för att få en mer enhetlig yta eller som reparation.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.