1 761 läst · 6 svar
2k läst
6 svar
Induktionshäll och potatiskokning
Nån som kan förklara varför vattnet slutar koka om man sänker effekten i ett svep på plattan?
Om man kokar upp på Powerläget och vet att det sedan kokar lagom på 4, går det inte att sänka direkt till fyra. Då slutar vattnet koka. Jag måste sänka i steg, kanske till 10, 8, 6, 4 under en minut eller två för att hålla igång kokningen.
Jag får inte ihop fysiken här.
Stora viktiga frågor, jag vet!
/Höghus
Om man kokar upp på Powerläget och vet att det sedan kokar lagom på 4, går det inte att sänka direkt till fyra. Då slutar vattnet koka. Jag måste sänka i steg, kanske till 10, 8, 6, 4 under en minut eller två för att hålla igång kokningen.
Jag får inte ihop fysiken här.
Stora viktiga frågor, jag vet!
/Höghus
BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 39 995 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 39 995 inlägg
Jag tror att det kan bero på att kastrullen fortfarande är kall så en del av den tillförda energin i början går till att värma upp kastrullen men när den väl har blivit varm så minskar det extra energibehovet.
Jag är rätt säker på att det har varit likadant på tidigare sorters spisar också.
Jag är rätt säker på att det har varit likadant på tidigare sorters spisar också.
Ja nåt sånt kanske. Men kastrullen är ju såpass varm att vattnet kokar iaf.BirgitS skrev:
Det funkar inte så på gamla gjutjärnsspisar de är ju supertröga i värmeregleringen.
Inte heller de keramikhällar jag använt beter sig så.
Hur är det med gashällar?
/Höghus
BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 39 995 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 39 995 inlägg
Exakt så. Och eftersom en induktionshäll reglerar så snabbt märket man det tydligt. På en järnplatta håller plattan värmen så länge att potatisarna hinner bli mer genomvarma.E Edlunn skrev:
Stör du dig på det kan du koka upp på lägre effekt.
Nä, inte störd men nyfiken, ett av mina ordspråk är "Mot bättre vetande!".H hapazard skrev:
Potatiskylningseffekten kombinerat med kallkastrullefekten känns som trolig förklaring.
/Höghus