Hur sent på hösten kan man plantera tuja,liguster, spirea,syren mfl?
 
Ska du plantera barrotat, divs inte krukodlat, så har du inget val än att vänta till oktober-november i södra sverige, tidigare norröver, då plantorna måste vara helt avmogna inför vintern innan man plockar upp de i plantskolan. Sen kan du i stort sett plantera hur sent som helst så länge du du kan gräva. Barrväxter mår iofs bäst med en lite tidigare plantering för bäst etablering men de lär inte strypa dig om du planterar dem på senhösten istället.

Ofast kan du lägga in en beställning av häckplantor hos något gardencenter eller plantskola så hör de av sig när det är fritt fram att hämta plantorna. Det beror mycket på hur vädret har varit och kan slå på några veckor framåt och bakåt.
 
...så plantorna behöver ingen tid att "känna sig hemma" innan vintern?
 
Som regel inte, om man köper plantor som är odlade i Sverige och kanske allra helst lokalt. Alla buskar och träd måste hinna avmogna innan vintern kommer, divs fälla eventuella blad och gå ner i vila. Om en buske som är odlad i södra europa kommer hit upp för sent på året hinner den antagligen inte gå ner i vila och kommer få svåra skador.

Planterar man sent på året så kommer antagligen plantorna komma igång lite senare på våren då de inte har hunnit få igång ett ordentligt rotsystem osv. Så man kanske tappar lite den första säsongen men det tar den snabbt igen till nästa.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.