Hej forumet!

Jag och min sambo har flyttat in i vad vi trodde var en ganska renoverad 30-talsfunkislägenhet i Stockholm. När vi besökte en av grannarna härom veckan visade det sig att vad vi trodde var ett gemensamt renoverat innertak är unikt för vår lägenhet och alla andra lägenheter har orginaltak med en vacker övergång mellan innertak och vägg. Detta har även sänkt takhöjden med ~15 cm, om man jämför med takhöjden i de garderober i vår lägenhet som har vad som verkar vara ursprunglig takhöjd.

I vårt tak sitter det nu gipsplattor (se bild nedan) och min fråga blir vad vi nu ska tänka på innan vi börjar riva taket för att komma åt det vackra orginaltaket under?
Rum under renovering med nymålade väggar och fönster skyddat av plast.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Vit takyta med en elkabel som hänger ned från en lamputtag, framför ett fönster med röda gardiner.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Det sitter inga spottar i taket någonstans i lägenheten och all el utom ett lamputtag är draget rakt ned, om man jämför med grannarna som bor våningen nedanför.

Min utgångspunkt är att vi borde kunna behandla detta ungefär som en innertaksmontering men tvärt om, dvs.
1. Plocka ned alla gipsplattor i taket
2. Plocka ned alla reglar & Ta bort förlängningskabeln från eluttaget
3. Spackla alla hål i taket och måla.

Vi har dock ingen aning om hur mycket arbete detta faktiskt kommer att bli - är det något vi gör själva på en helg eller två eller är det betydligt mer omfattande än så? Vilka undersökningar bör vi göra innan vi börjar riva för att undvika de värsta nybörjarfallgroparna?

Tacksam för all hjälp!
/Alex
 
Till att börja med så bör du, så gott det går ta reda på om det finns ngn anledning till att taket är sänkt. Det kan finnas rör eller ledningar som passerar i ert tak. Eller någon väldigt stor skada på det gamla innertaket, ex. efter en brand. Hör med styrelsen om de vet något. Ev. ta upp små hål och filma med inspektionskamera.

Att riva taket bör inte vara jättesvårt. Men det kommer att damma, sa jag damma. Det kommer att bli extremt mycket damm. Precis överallt i lägenheten, även längst in i strumplådan i byrån.

Enklast är att såga spår i taket, gärna med en cirkelsåg inställd så den bara nätt o jämnt når igenom skivan. Så riskerar man inte att kapa någon ledning. bryt sedan ner skivan. Såga inte hela skivan, man vill inte att den faller ned medan man har en cirkelsåg i handen. reglarna är trroligen skruvade. OM taket är OK, utom för skruvhålen så kan du spackla det på några timmar. Men troligen finns det sprickor eller ngt. annat fult som man försökt dölja med gipstaket.
 
  • Gilla
30-talsfunkis
  • Laddar…
Och ha koll på hur ni skall få bort rivningsmaterialet. Antingen om ni kör bort det själva med släpvagn, eller ordna "big bag", som hämtas. Men ni vill inte ha skräpet kvar i lägenheten, ens medan arbetet pågår, det ligger i vägen, och det blir inte populärt om det ligger utanför porten mer än någon halvdag eller så. Och räkna med att städa trappuppgången/hissen.
 
  • Gilla
30-talsfunkis
  • Laddar…
Stort tack för alla tips! Jag har diskuterat med ordföranden, styrelsen och andra som bott i fastigheten länge som säger att de inte vet varför det är gjort. Det verkar inte vara någon annan som har motsvarande sänkt innertak. Det finns heller ingen indikation i grannlägenheterna att de skulle ha några utanpåliggande rör eller liknande som skulle försvåra. Jag ska kolla lite till just avseende brand - det är inget jag tänkt på tidigare.

Vår första åtgärd får kanske bli att ta upp ett litet hål och kika med inspektionskamera.
 
Testa om ni kan komma åt att se upp ovanför gipsskivorna vid kontakterna för taklamporna. beroende på hur det är gjort så kan det vara lätt att komma upp med en mobil för att fota där.
 
  • Gilla
hempularen och 1 till
  • Laddar…
N
Jag jobbar som mäklare i just Stockholm och det var otroligt vanligt att sänka taken när det fortfarande var hyresrätter på 60- till 80-talet. Detta för att dels spara på energi (inte lika många kubikmeter att värma upp) samt att förhindra ljud. Oftast inga problem att ta bort men ibland gjordes det för att dölja rördragningar eller el så instämmer med föregående talare om att det är vettigt att borra ett litet hål och kika in. Lycka till!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.