Vi flyttade tidigt i höstas in i ett hus med träfasad. Huset var i rätt dåligt skick så vi renoverade en del + satte in mekanisk frånluftsventilation (tidigare var det bara sjävdrag). Fasaden är inte i det bästa skick men vi har en förhoppning att kunna vänta ett år eller två med byte av den.

Problemet är att det nu plötsligt börjat lukta liet illa i huset. Det känns som att fuktluktande luft tränger in i glipor vid lister osv mot ytterväggarna.

Vår fundering är att den mekaniska frånluften skapat ett undertryck och att luft därför sugs in i huset genom glipor. På väg in tar luften åt sig lukt från fasaden som sedan tidigare är skadad och luktar. Förut lär det u snarar varit övertryck i huset och luften har tryckts ut genom väggarna snarare än sugits in. (Det fanns ingen sån lukt i höstas)

Det konstiga är att lukten plötsligt kommit senaste dagarna (ventilationen har ju funnits i månader). Kan det ha ngt med väderförhållandena ute att göra? Under vintern kanske fasadlukten är svagare, nu har det varit vår och den blir fuktig och luktar starkare...? Så länge det var varmt ute luktade det dock inte utan lukten kom med kylan för några dagar sedan...
Någon som kan ngt om övertryck/undertryck och vill ge råd?

Vad ska man rent generellt göra?? Vi antar att lukten kommer från fasaden...men kan det var ngt annat??
Går det att klara sig från fasadbyte ett tag om man tätar glipor osv bakom listerna och kanske slutar ha på frånluftsfläkten dygnet runt utan ist kansk bara när man duschar o dyl??

Tackasm för alla synpunkter
 
Har ni installerat några friskluftsventiler?
 
japp det har vi, en i varje rum
 
Du kan möjligen ha ngn form av biologiskt liv i fasaden.
Det kanske vaknade till liv iom vårens ankomst, varpå det sen fortsatt att leva.?
Röta? Svamp? Djur? ??
Svårt att säga.
Du kommer att hitta svaret när du öppnar din fasad.

Om det luktar för mkt nu, då är mitt råd att stänga fläkten. Bara köra vid behov.
 
Så du tror att vår nya frånluft kan var orsaken till att det nu dras in lukt från fasaden?

Är det "försvarbart" att låta fasaden vara till nästa sommar trots att man vet att den är skadad (vi måste ju hur som helst byta den verkar det ju som så det är ju inte hela världen om den skadas mer?)



 
Bricky skrev:
Har ni installerat några friskluftsventiler?
Då bör ni inte ha något undertryck och luften som kommer in borde vara frisk luft. Jag har inget mer att tillföra tror jag.
 
Luften som kommer genom ventilerna luktar friskt, det är den som kommer genom springa vid lister och dyligt som luktar

Tack för era svar förresten :)
 
Läs kapitlet "ventilationen som föroreningskälla" i
http://www.folkhalsoguiden.se/uploa...text om inomhusmiljö inklusive referenser.pdf

Om inte länken till PDF funkar prova:

http://www.folkhalsoguiden.se/Informationsmaterial.aspx?id=1339

Och ladda ner PDF själv.

Det finns inga direkta lösningar på ditt problem... tyvärr. Men det kostateras att det kan bli problem med mekansik frånluft precis som du beskriver.

Tillsammans med den friska luften från ventilerna dras "oren" luft in från latenta fuktskador via springor vid golv eller tak.

 
tack för länken.

har du ngt tips på provisorisk lösning av det hela? slå av fläkten? täta springorna?
 
Naturligtvis kan du prova med att täta, men det kan nog vara svårt att få det tillräckligt tätt.

Det bästa är att hitta roten till det onda (svårt - jag vet...) Men om ta hem en fuktkonsult som kan borra lite hål här och var och ta prover. Det känns ju tråkigt att byta fasad om problemet i verkligheten är något annat.

Vad har ni för grund? Har du luktat noga vid alla golv/vägg vinklar och tak/vägg vinklar. Du kanske kan känna var lukten kommer i från och ta upp lite golv eller innertak och undersöka.

Visst kan den elaka lukten tillfälligt lindras om ni stänger av frånluften. Men ni bör ju söka orskan och åtgärda den så snart som möjligt.

Om ni stänger av - se bara till att sätt igång tillfälligt vid dusch, tvätt och likn.

Jag tror att temperaturväxlingar och vindförhållande kan ha en viss inverkan på luktförhållandena, men det spelar ju egentligen ingen roll - det viktiga är ju som sagt att hitta "källan" till lukten.
 
Tack för svaret!

Den norra fasaden är ngt missfärgad under målarfärgen och luktar dessutom "fukt". Vi har tänkt byta den hur som helst men helst inet riktigt ännu :)
Problemet har ju dock blivit mer akut nu när det börjat lukta...


Det luktar från alla golvlister som vetter mot just denna fasad, samt från telefonjack och sånt som finns på den sidan...
Från telefonjacket kan man t.o.m känna att det "blåser" in uteluft som luktar fukt

Kan nog vara en bra ide att ta hit ngn expert...hade dock gärna velat vänta med åtgärdandet av källan ett tag då det är dåligt läge för det i sommar...men vi vill ju inte bo i ett luktande hus heller

Vi har betongplatta..provborrat och där finns iingen lukt/fukt



 
hur är det med takrännor ? Är dom i bra kondition eller rinner det på väggarna vid regn? För många tätta växter som hindrar att norrväggen torkar snabbt efter regn? Kanske sågspånisolering som är mer våt än torrt det mesta av tiden - varför är det så? Var finns dom närmaste vattenrör/radiatorrör? Det kan du kanske kolla så länge utan en experthjälp ;)
Det är många små detaljer som kan orsaka ett stor problem och du kanske hittar något som går lätt att åtgärda på en gång? Fasadskador är ju en resultat och du måste helst hitta orsaken ..... eller sluta tvångsventilera
gaia
 
Ja, vill ni inte byta fasad i sommar så är det ju inget som hindrar att ni väntar och stänger frånluften...
Har ni satt in den nya frånluftsventilationen i självdragskanaler? I så fall ska ni ju tillfälligt ta bort fläktarna så att självdraget kan funka igen! Eller ni kanske har fläktar av den typ som tillåter självdrag när de är avstängda?

Det är ju bra i alla fall att ni lokaliserat lukten till den norra fasaden. Då är ju problemet begränsat... Och den norra sidan är ju ofta utsatt och torkar kanske aldrig riktigt upp.

Men som Gaia helt rätt påpekar, det finns ju ytterligare enkla saker att kolla innan ni börjar dra loss fasaden. Och framför allt, gör ett stickprov innan ni börjar så att ni verkligen vet vad som behöver åtgärdas. Lyft bort lite panel och kolla isoleringen också på norrsidan.

Och som sagt stäng av frånluften, se till att självdraget fungerar och njut av sommaren. En sommar yttelrigare utan åtgärd gör varken från eller till. Och lycka till med vidare undersökningar och åtgärder.

 
Tack för era svar.

Hur vet man om systemet tillåter självdrag när det är avstängt? Hur gör man annars för att se til att självdraget fungerar?
Frånluftsventuilationen sitter i de tidigare självdragskanalerna. Fläkten är monterad åp skorstenen. Vi har slagit av fläkten nu och tänket prova att ha den avslagen för att ase om lukten försvinner. Tänte att vi slår på tillfälligt när vi duchar.
Har även tätat i exv telefonjacket eftersom det ju bokstavligt talat sprutade in kall, luktande uteluft genom det...

Något mer vi kan göra?

Visst borde lukten minska igen till vintern när fasaden torkar/fryser (för att sen återkomma på våren igen)? Eller är jag ute och cyklar...?

 
Jag uppfattar det som ni monterade fläktar som gick kontinuerligt och som nu är avstängda. Jag misstänker att självdragskanalen då blir "tilltäppt". Men å andra sidan om ni sätter igång fläktarna när ni duschar el likn. så borde det ju vara OK.

Det finns ju fuktstyrda fläktar och där fungerar självdraget även när fläkten s a s inte är "aktiverad". Men jag tycker det verkar onödigt att för er att byta fläktar i detta skedet.

Se över hela norrsidan (som du själv antytt) istället och låt tills vidare fläktarna vara igång vid höga fukthalter inomhus.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.