Minns när jag läste på om byggteknik att ett sätt att höja temperaturen inne på en oisolerad vind (och därmed mängden fukt som kan dunsta på exv råspont) är att sätta upp fönster som kan leda in solljus.

Har små fönster över sedan tidigare, och en gavel mot söder, så det skulle inte vara ett stort projekt att sätta upp ett sådant. Funderade ändå på att sätta upp det för att släppa in mer ljus så man ser vad man håller på med bättre därinne, och av estetiska skäl.

Vad tror forumet?

(Var osäker på var tråden passade bäst men tänkte att det i slutändan handlar om ventilation, så den fick hamna här)
 
  • Gilla
Carl Johansson
  • Laddar…
Intressant, står själv i begrepp att isolera och renovera vind
 
C Carl Johansson skrev:
Intressant, står själv i begrepp att isolera och renovera vind
Eftersom huset är från 1962 och saknar fuktspärr kan vi inte tilläggsisolera särskilt mycket, risken är att det stiger upp för mycket kondens samtidigt som vinden blir för kall med dunstning på råsponten. Tänkte om man kan få upp temperaturen litegrann, så kanske vi vågar slänga på ytterligare någon centimeter sågspån på vinden som isolering...
 
Hus från -60 med glasullsmatta från när huset byggdes, tilläggsisolerades med 145 mm stenull under glasullsmattan och sedan 45 mm stenull/pappsida ovanpå glasullsmattan rullad i 90 graders vinkel, 1988. Bara två ventilgaller högst upp i nock på gavelspets, inget annat gjort. Totalt ca 350 mm isolering och ingen plast/ångspärr i taket.
Inget har hänt med vinden eller råsponten på övet 30 år.
Sedan får var och en göra sin bedömning hur man kan tilläggsisolera.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.