Hej,

Som de flesta jobbar jag för att se över elförbrukningen. Bor i 2 vånings villa 170kvm (byggd 2010) i Stockholmsområdet. Huset värms upp av en frånluftvärmepump Nibe F750 med vattenburen golvväme på undervåning och vattenradiatorer på övervåningen. Förbrukar i dagsläget runt 19500kWh / år men då ingår laddning av bil på ca 2500kWh. Kan idag inte mäta förbrukning i pannan eller övrig hushållsel i detalj förutom Elevios eller Tibbers algoritmer.

Jag har nu kommit fram till mitt uppvärmda dubbel garage (60kvm ink förrådsdel, vatten indraget, används egentligen inte alls). Det ligger separat från huset (ca 20m)

Garaget verkar vara ok isolerat samtidigt som jag har en stor garageport som onekligen inte är isolerad alls. Det värms upp av vattenburen golvvärme som drivs av en elpatron VB3010 på 3kW. Elpatronen har en termostat som är inställt på det lägsta värdet, det ger en temperatur i garaget på runt 15 grader vilket är onödigt högt. Oklart vad förbrukningen ligger på per år eftersom jag inte mäter det idag. Jag sätter i gång den när det börjar vankas frost.

Önskvärd högsta temperatur är typ 8-10 grader.

Jag har funderat på ett antal alternativ med rimlig investering som jag gärna vill ha så mycket expertråd som möligt om.

1. Låt allt vara men minska effekten på värmepatronen genom att ta bort en fas eller två. Vet inte om detta är ens möjligt.
2. Låt allt sitta kvar men sätt in ytterliggare en termostat som kan bryta patronen helt då tempen i garaget når en viss nivå.
3. Töm värmesystemet på vatten och sätt in ett till två element med termostat och tidsstyrning mot elpriset
4. Töm värmesystemet på vatten och sätt in en luft-luft pump med termostat och tidsstyrning mot elpriset.
5. Andra smarta förslag mottages gärna!

Bifogar en bild för de som vill njuta av installationen.

Tacksam för all feedback och råd.

Värmesystem med expansionskärl, cirkulationspump och kopparledningar monterade på vägg.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Varför vill du du värma garaget överhuvudtaget?
 
Jag förvarar en del saker där som jag inte vill ska utsättas för temperaturer under 0.
 
Då skulle jag bygga en avdelare med välslutande dörr för dessa saker och värma det utrymmet med ett enkelt element som kan ställas på frostvakt.
 
Jag värmer mitt garage med en avfuktare 6h (a' 160W) varje natt. Det räcker för att hålla 10 grader större delen av vintern och nära 5 grader den kallaste tiden (Västkusten). Jag har ett element på termostat (5 grader) också, det användes aldrig förra vintern.

Edit: du skulle ju kunna börja med att sätta en termostat på elpatronen, sedan kan du fundera på hur du går vidare.
 
Redigerat:
sunnis
Det bästa är ju såklart att stänga ner det systemet och montera en luft-luft pump, men den kostar en del och är inte säkert att man kan få tag i en sådan nu installerat och klart innan vintern…

Men du kan ju även trimma in systemet med en ytterligare termostat som är styrd på spotpris. Det är ju en snabb och billig lösning.

hur ser ventilationen ut i garaget? En vanlig lösning är att man sätter ventiler högt/lågt och ventilerar med kall-luft men ur ett energiperspektiv är det en dålig lösning. Finns små mini-FTX aggregat man kan montera typ Mitsubishi VL-100 och på så sätt få återvinning på energin i ventilationen.
 
Jag skulle gå på en liten luftluftpump.
 
Min spontana, första tanke, som du sedan själv nämnde är en ytterligare termostat. Överlägset enklaste och billigaste alternativet.
 
Eller om du har timpris så kör du värmen 1-6 på morgonen och låter det uppvärmda golvet värma rummet de övriga timmarna.
 
Tack för alla inlägg.

En ny tanke som dök upp är att köra med "smart" vägguttag kopplat till cirkulationspumpen. Då borde jag ju kunna styra både på temp och och tid via pumpen istället.

Någon som har en tanke angående att ha cirkulationspumpen avstängd och låta patronen arbeta mot den lilla mängd vatten som ligger i behållaren. Sedan när pumpen börjar gå så antar jag att patronen kommer börja jobba också. Eller är jag helt fel ute?

Annars lutar det nog åt ett tidur för att styra mot billigare pris. Temperaturen får jag väl hålla reda på via en simpel termometer.
 
Golvvärmeutrustningen ser äldre ut än 2010? Men jag skulle nog överge golvvärmen, det är förluster neråt, hur stora de är beror på isoleringen under betongen. den stora fördelen med golvvärme är att de är sköna att ha fötterna på, och det spelar ingen roll i ett garage där man alltid har skor på sig. Så återstår elvärmt utrymme för saker som inte ska frysa, eller luft/luft med antifrysläge (+8gr.) Jula har för ca 5 000, installation går att få ganska billigt om man hänger upp delarna själv. Jag skulle välja luft/luft om bilen ska stå där ibland.
Har du timdebitering kan man börja prata elvärme med ackumulering på något sätt?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.