harry73
Mikael Eskilandersson Mikael Eskilandersson skrev:
Motståndare till typhus, säger att det inte går att göra ett hus för hela Sverige, därför måste varje hus vara unikt och gå igenom en onödigt lång mycket dyr process där i princip samma hus testas mot liknande regler i 290 olika kommuner.
Att man är emot SD-förslaget betyder inte att man är emot typhus.
Jag kan tänka mig att entreprenörer tar fram olika standardhus (det har de ju redan idag) och att man för dessa hus kan få ett typgodkännande som intygar att huset är dimensionerat rätt och för rätt snölast och att inredningen uppfyller krav på tillgänglighet. Då slipper bygglovskontoret kontrollera dessa aspekter. Jag tror för övrigt inte att de kontrollerar konstruktionen som sådan i dagsläget. Eftersom entreprenören kan anpassa sina hus till den lokala marknaden, får man lokala variationer i alla typhus. Tänk på storlek, takvinkel, fasadmaterial mm. Kommunens bestämmelserna i detaljplanen gäller fortfarande, så i vissa områden ska man ha takvinkel under 32 grader, och i andra ska det vara 45. Och i Skåne är kravet på en putsad fasad rätt så vanligt.
 
  • Gilla
Blåbäret_numero_uno och 3 till
  • Laddar…
Henningelvis Henningelvis skrev:
Om det är "molnhus" du menar, så stavas det "Wolkenhaus". Om det är "folkhus" så blir det "Volkshaus". Vad nu tyskan har med det här förslaget att göra.
Pardon för min obefintliga tyska, men visst är det Volkshaus som syftas. En bokstavslek med Volkswagen (Som hade framtagits av en delaktig mustaschprydd man och som dessutom hade en lustigt stelopererad högerarmbåge)
 
  • Gilla
Rasputitsa och 1 till
  • Laddar…
mathiash77 skrev:
Så du föreslår bidrag till alla under ??25?? Som inte har råd att bygga Sverigehuset?
Inkluderar det även pengar till månadskostnader med el, vatten, försäkring och amorteringar?

Eller är det kanske alla som vill bo i Sverigehuset som ska få dessa förmånerna? Hur tror du att detta påverkar prisbilden på marknaden?


När det gäller invandring så har ”tåget till Kabul” redan presenterats så jag är övertygad hur SD vill lösa integrationen.
Du missar en hel del ironi i inlägget. Läs det med en SD-kontext, som ju är lite av vad tråden handlar om.
 
Mikael Eskilandersson Mikael Eskilandersson skrev:
Det ökar konkurrensen och byggbolagen kan ge ett pris direkt på vad det kostar, då det inte tillkommer några överraskningar.
Mångfald brukar öka konkurrensen. Och inte bara för hus.
 
  • Gilla
Blåbäret_numero_uno och 3 till
  • Laddar…
Är väl inget fel med att det har 1800 tals stil ? Betydligt snyggare , enligt mig, än många av de murriga grå/grå-svarta ladliknande hus med gigantiska fönster från golv till tak som byggs nu. Vår landsbygd skulle vinna på fler "Sverigehus" och färre moderna lådor. Vår kulturhistoriska begyggelse med just den typen av hus som "Sverigehuset" är, är något vi borde värna mer om, den gör Sverige unikt och det drar hit turism. Men med nuvarande bostadspolitik och brist på insikt om kulturhistoriska värden blir hus som ff. har kvar tidstypiska drag såsom originalfönster, dörrar, skorstenar etc. alltmer sällsynta. Vi renoverar bort just den bild av Sverige som många kommer hit för att se! Har inte fördjupat mig i SD:s idé om detta men att få bygga var som helst verkar inte vettigt, är ju många saker att ta hänsyn till, såsom naturreservat etc. Odlingsbar mark bör i dessa tider användas till att odlas på, inte till att bebyggas, oavsett om det är "Sverigehus", moderna bostadslador, flerfamiljshus, industrier eller lagerlokaler. Om politiker vill ge morötter till de som vill bygga sitt hus i klassisk, traditionell stil finns det väl annat att ta till, förtur i bygglovsprocessen t.ex.
 
harry73 harry73 skrev:
Som vanligt är det ju inte ett genomtänkt beslut.
Betyder det att man plötsligt får bygga överallt så länge huset är tillräckligt "svenskt" enligt SD?
Får man bygga mitt i skogen? På den bästa åkermarken? I naturreservat?
Nej det skall till ett igångsättningsbesked.
Mikael Eskilandersson Mikael Eskilandersson skrev:
Priset är tyvärr inte helt lätt att räkna ut för oss. Skulle vi be två företag räkna på det skulle vi också få två olika pris. Men om ett byggbolag kan köpa 10 tomter och bygga 10 hus för försäljning och på förhand veta att det inte kommer fördyrande krav från kommunen eller andra oväntade administrativa kostnader. Då måste det göra processen billigare och snabbare.

Ett enplanshus (nu räknas ofta 1,5 som enplanshus och det är därför vi valt 1,5) är givetvis också möjligt, men vi ville göra ett riktigt konkret hus, där vi kan säga att det här huset vill vi bygga. Tidigare tal om att inför typgodkända hus har alltid fallit på att det anses för svårt att göra ett hus som både passar in i alla kommuner och som lever upp till de behov som efterfrågas.

Detta hus menar vi visar att det går. Det kan byggas i både Ystad och Kiruna utan att vara extremt på nått sätt, även om det kanske lätt för tankarna till Småland.
Det är också mycket genomtänkt för familjer och när barnen flyttar kan man stänga trappen och bo kvar. Därför finns ett sovrum även på gatuplan.
Om man skall få jämförbara priser skall finnas en byggnadsbeskrivning där dim och kvalitéer på allt ingående material specificeras. Och denna byggnadsbeskrivning görs bara en gång. Tillverkare och lokala byggare kan vara mång och får möjlighet att konkurrera på lika villkor.
 
Cheesen
Mikael Eskilandersson Mikael Eskilandersson skrev:
.

Någon Sverigebil ser vi inget behov av, då det redan finns bilar man kan köpa i både Ystad och Kiruna utan att det krävs särskild anpassning eller dyr handläggning. .
Du har bevisligen ingen koll på hur det ser ut i landet.
En bil i Norrbotten kostar mer i inköp än i Stockholm. Utbudet är dessutom inte i närheten av detsamma.
För att sedan få köra denna bil så kan du behöva åka 50 mil varje år för att besikta bilen. Serviceverkstad kan vara ändå längre bort.
Bara att tanka bilen kan vara en normal dagsutflykt för en storstadsbo när närmsta mack är 5 mil bort.

Utan insikt om hur Sverige ser ut hur kan man då föreslå något som bevisligen inte kommer att funka i hela Sverige. Ditt Sverigehus kommer inte att fungera i Lappland likaväl som i Bohuslän. Förutsättningarna är inte lika.
 
  • Gilla
BirgitS och 2 till
  • Laddar…
Cheesen Cheesen skrev:
Du har bevisligen ingen koll på hur det ser ut i landet.
En bil i Norrbotten kostar mer i inköp än i Stockholm. Utbudet är dessutom inte i närheten av detsamma.
För att sedan få köra denna bil så kan du behöva åka 50 mil varje år för att besikta bilen. Serviceverkstad kan vara ändå längre bort.
Bara att tanka bilen kan vara en normal dagsutflykt för en storstadsbo när närmsta mack är 5 mil bort.

Utan insikt om hur Sverige ser ut hur kan man då föreslå något som bevisligen inte kommer att funka i hela Sverige. Ditt Sverigehus kommer inte att fungera i Lappland likaväl som i Bohuslän. Förutsättningarna är inte lika.
Nej det har rätt i mängden värmeisolering varierar, och takstolar skal dim efter snölast. Grundläggningsddjup varierar om man väljer ex.vis. plintar. I övrigt är det lika.
 
  • Gilla
MickeRavioli
  • Laddar…
KnockOnWood KnockOnWood skrev:
Har ni sett det här?
Upptäckte det häromdagen i den uppblossande valdebatten:
[bild]
[länk]

Ser det inte liiite 1800-tal ut?
Ett idiotiskt förslag. Man kan inte bara på ett bräde bygglovsbefria en viss typ av hus. Det är så mycket annat som ska beaktas i samband med ett bygglov utöver själva husets utseende och konstruktion. Exempelvis om tomten är tillräckligt stor, om placeringen på tomten är vettig, om grannar kan påverkas negativt, och så vidare. Bygglovsprocessen må upplevas som jobbig ibland, men den är också en broms mot de allra värsta tokerierna.
 
  • Gilla
Fario och 4 till
  • Laddar…
Lika förenklat förslag som vanligt.

Men, är man populist och vill ut med sitt budskap ska man inte problematisera för mycket. Då blir det komplicerat och det är inte säkert att "think tanken" räcker till det...
 
  • Gilla
  • Älska
erik_83 och 1 till
  • Laddar…
Det har varit tyst om detta 3 månader nu, har inte SDs idéer fått utrymme och genomslag i "Tidölaget" eller var detta med Sverigehuset bara tomt prat?
 
Någon kanske märkte att det också var tomt prat?
 
  • Gilla
Rasputitsa och 2 till
  • Laddar…
A
Det blev som med löftet om ersättning på elen. Skars ner, maldes i de tröga kvarnarna och till slut insåg man att det är bättre att skicka alla en rödmålad brädbit det är ju samma sak.
 
  • Gilla
Rasputitsa
  • Laddar…
F fribygg skrev:
@Mikael Eskilandersson hur går det med Sverigehuset?
I Tidöavtalet finns Sverigehuset eller typgodkända hus, tyvärr inte med, men det diskuteras fortfarande och framförallt då som typgodkända hus. Vi håller givetvis fast vid att det borde införas ett system för typgodkända hus på nationell basis. Nu går givetvis det som är klart i Tidö-avtalet före alla andra förslag, för genomförande. Men jag är övertygad om att vi kommer se typgodkända hus inom en inte allt för avlägsen framtid. I helgen, på våra kommun och regiondagar, infördes också förslag om kommunalt typgodkända hus i vårt lokala program. Vi vill alltså att kommuner ska ta ta fram snabbspår för lämpliga hus med bygghandlingar som tillhandahålls av kommunen, för att få ned kostnaden och snabba på byggloven. Typ Sverigehuset som lokalt godkänt hus för en kommun eller i alla fall delar av en kommun. Även flera förslag om snabbare och bättre service i byggärende kom att bli en del av våra partiprogram. Typgodkända hus har också liberalerna nu anslutit till, så jag ser stora möjligheter att de faktiskt kommer bli verklighet. Sedan har vi fått gehör för flera andra förslag som fanns med i materialet kring Sverigehuset, som att strandskyddet och riksintressen ska ses över. Jag kommer ligga på för att säkerställa så att detta faktiskt blir verklighet. Men politik är tyvärr inte så snabbt och resultatinriktat som jag önskar att det ska vara.
 
  • Gilla
Hep och 4 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.