S skogenslilla skrev:
Nu är det ju (tyvärr) ingen utbyggnad utan nybygge intill. Ca 50 m ifrån det gamla torpet. Men man kanske kan se torpstället som en enhet ändå. Den gamla jordkällaren kommer att ligga precis bredvid det nya huset, och den har vi också tänkt att bygga upp igen. Och 1800tals torpet är nästan i originalskick. Så jag ska absolut försöka att argumentera för kulturvärdena också!

Sen är det verkligen ingen tvekan om vad jag vill (1+1!) utan numera bara vad vi kommer att få lov att göra. Jag ska verkligen kämpa för de "gamla" fönstren. Och om man jämför u1,6 (1+1 med lösa innanfönster) med u1,3 för 1+2 fönster som verkar accepteras utan diskussion så borde det ju inte vara omöjligt att kompensera med t ex tjockare isolering i tak och väggar. Vi är ju i Småland också och inte norra Sverige.

Men vi får väl avvakta och se vad de säger. Som kompromiss om de verkligen tvingar på oss 1+2 fönster så har det fönstersnickeriet som jag pratat med föreslagit att de skulle kunna göra lösa innanfönster med isolerglaskassett också! Intrycket blir ju nästan samma som med vanliga 1+2 fönster, men på sommaren kan man ta ut innerfönstren och då har man åtminstone halva året de riktigt fina!
Även för ett nybygge, speciellt på ett torpställe, är kulturvärden viktiga. Men det finns ju en större möjligheter att göra en modern byggnad som kontrasterar på ett harmoniskt sätt, om det går att förstå dessa ev motsatser.

Det låter ju väldigt fint med den typen av lösa innanfönster.
 
Den springande punkten är husets totala fönsterarea. Dvs sämre u-värde kan kompenseras med mindre fönsterarea.

Om man jämför gamla torp (enkelstugor eller parstugor) med nya hus så ser man att nya hus ofta vräkgödslar med fönsteryta. Det är ju totalt onödigt, och leder ofta till att de måste ha AC eller "frikyla" för att inte få värmeslag på sommaren. Snacka om energislöseri.

Med klassiska smäckra dimensioner på karm och båge, samt profilerade kanter, och vinklade fönsterfoder så får man ett gott och vackert ljusinsläpp.
 
  • Gilla
Kashmirsocialist och 2 till
  • Laddar…
Hur gick det?

Vi stod också i valet och kvalet mellan 2 och 3-glasfönster. Vi har totalt sätt förbättrat energiprestandan. På vår kontrollplanen står det att byggherren ska kontrollera visuellt och hänvisning till BBR där det står att vi ska eftersträva 1,2 i U-värde.

Huset har bergvärmepump. Vi har lagt in vattenburen golvvärme nere och vattenburen värme via radiatorer uppe.

Huset är tilläggsisolerat sedan tidigare men det nya skalet är bättre. I utbyggnaden är väggarna tjockare. Vi har bytt en gammal ytterdörr med springor och enkelglas mot en ny tät, bytt en gisten garagedörr i källaren där det drog in mot en mindre öppning med ytterdörr med 3-glasfönster och satt in en dörr ner till källaren där det inte var någon.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.