Hej, vi letar hus men har svårt att hitta något bra som vi känner att vi har råd med. Vi har därför börjat titta på hus där det kan finnas möjlighet att hyra ut en del. Vi har hittat ett fint hus där vi bedömer att man skulle kunna dela av en del innehållande 3 sovrum och ett badrum. Det sovrumet som ligger vägg i vägg med badrummet borde gå att utforma till ett litet kök med vatten och avlopp draget genom väggen. Då blir det som en 2:a med kök, badrum och egen ingång. Vi är dock inga experter och det skulle vara surt att köpa ett hus med tanken att bygga en uthyrningsdel för att sedan få veta att det av någon anledning inte går eller inte är tillåtet. Ser ni någon anledning till att det inte skulle vara tillåtet? Ser ni några problem med att lösa vatten och avlopp till det nya köket från befintligt badrum? Något annat som kan ställa till det?
 
I detaljplanen för området brukar det för villaområden vara formulerat att tomter får bebyggas med enfamiljshus, eller så kan det stå ”en till tvåfamiljshus”.
Å andra sidan så har man numera rätt att inreda en ytterligare bostad bygglovsfritt. Men det finns undantag (k- märkta hus, försvarsmakten kan ha synpunkter, i vissa detaljplaner finns explicit förbud mot bygglovsfria åtgärder).

Även om du får inreda, så kan det krävas avsevärda insatser för brandskydd, ev. även ventilation.

Tänk på att banken brukar inte acceptera att du räknar in hyresintäkter i budgeten. Så du behöver kunna hålla dig inom ramen som banken sätter upp, även utan hyresintäkter.
 
  • Gilla
Lillekitte
  • Laddar…
Att lösa vatten o avlopp genom väggen till badrummet går oftast inte, om du skall hålla dig inom regelverket för tätskiktet, utan att göra om badrummet. Det är dock oftast inga problem att i praktiken få det tätt (så länge du inte tar hål i duschen). Men du får då problem med försäkringsbolaget, om det blir en vattenskada.
 
Tack för svaren. Finns det någon gränsdragning mellan när det är en extra bostad och när det är en uthyrningsdel? Hur omfattande arbete kan det vara att återställa tätskiktet om man trots allt vill försöka hålla försäkringsbolaget nöjt?
 
En uthyrningsdel är väl oftast en extra bostad? Med mindre man bara hyr ut 1-2 rum och delar faciliteter som kök, badrum etc - dvs har en inneboende. Många kommuner drar gränsen för ”extra bostad” vid om uthyrningsdelen har eget kök/pentry. Det du beskriver - en självständig lägenhet med eget kök, badrum och ingång - skulle nog de flesta kommuner räkna som inredning av en extra bostad, vilket ofta kan göras som en attefallsåtgärd.
 
  • Gilla
Perliharb och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.