A arcile skrev:
Fråga från en novis,

Varför använder inte fler ackumulatortank som värms på natten då elpriset är lägre, för att sen ha vattenburen värme?

Låter som en otroligt prisbesparande åtgärd. Denna tappar från 90 grader till 70 på en vecka.

Idag var lägsta pris 8 öre, högsta 8 kronor.

[länk]

Mvh
Daniel
Antagligen för att
- den kostar 10k
- Den ska installeras och bäras in
- Den tar plats
- Låg förbrukning för att nuvarande ack. räcker.
- Elen har inte alltid varit dyr (spelar ingen roll när du köper)
- volatiliteten (skillnad mellan dag/natt) har gjort det mindre lönsamt.
- Kunden har fastpris eller inte timdebitering
 
Om man har golvvärme och en värmepump som jobbar upp temperaturen mellan 35° och 55° kl 00-06 och avger värme 55° till 35° kl 06-24 så behövs det t.ex. en tank på runt 5000 liter. Värmepumpen måste vara väldigt kraftig för att hinna med att ladda tanken på bara 6 tim och samtidigt värma huset.
 
  • Gilla
mexitegel
  • Laddar…
@Josth du kanske har ett jättestort hus, men hittade denna, https://www.byggahus.se/varme/ackumulatortank-hjrta-vrmesystemet och känns som att det du skrivit är en faktor 8-10 för stort.


Antagligen för att
- den kostar 10k
- Den ska installeras och bäras in
- Den tar plats
- Låg förbrukning för att nuvarande ack. räcker.
- Elen har inte alltid varit dyr (spelar ingen roll när du köper)
- volatiliteten (skillnad mellan dag/natt) har gjort det mindre lönsamt.
- Kunden har fastpris eller inte timdebitering
Spontant är det ju volatiliteten som är det man adresserar med denna lösning. Att kunna nyttja billig el och lagra den i ackumulatortanken. Men är såklart helt värdelöst om man då inte har timpris och kan ta del av den billiga delen på dygnet.
 
Om elen är väldig billig på natten kan man ju tänka sig att värma tanken helt med el-patron, och skippa värmepumpen, till 85° och då räcker det med en mindre än hälften så stor tank. Utmaningen är att få värmen i tanken att räcka i 18 timmar kl 06 - 24.

Exemplet vi tidigare räknade på var ett hus som drar 5 kW en vanlig vinterdag, inte alls särskilt stort hus utan normalt. Det behöver alltså 90 kWh värmeenergi kl 06 - 24. Sedan är det bara att räkna på hur stor tank som då krävs och 5000 liter var svaret om man kör en värmepump mellan 35° och 55° för att ladda tanken.
 
Redigerat:
B
90kWh med 20C delta T ger en tank på 3900liter. Men i vilket fall är det väldigt stort. Och dyrt. Dessutom ska man ju ha en värmepump på 20kW för att hinna fylla tanken på 6h, om man samtidigt har ett värmebehov på 5kW. Så värmepumpen blir riktigt dyr också.

Inte så konstigt att man ofta har ingen tank, eller en mindre tank än beräknat ovan. Kan man sätta in en något större vp än normalt, i kombination med att man accepterar ett visst svaj I inomhustemperaturen för att undvika högpristimmar då och då, så kan man använda trögheten I huset och lite smart styrning istället för den dyra tanken.

Tröga system som golvvärme I platta har ju bättre möjligheter att lagra värme.

Har man en större elberedare för varmvatten kan man ju styra bort högpristimmarna.
 
  • Gilla
Josth
  • Laddar…
Men behöver man dimensionera för årets kallaste dagar?

Jag skulle tro att en tank på 750 liter skulle kunna spara en hel del under höst, vår och milda vinterdagar?
 
man kanske kan räkna från andra hållet? Vilken kapacitet skulle rimligtvis kunna finnas tillgängligt, och vad kan man göra med det? Vi har kommit över en värmepanna som är lite överdimensionerad för vårt hus, och vi blir tvungna ta den nu. Planerar köra dag- och sänkning på framledning via app / elbörsen, men skulle kunna köra pannan för fullt på natten och mata en acktack på max 500l, upp till Vi skulle då kunna rikta in oss på att kapa topparna på morgon och kväll. Vad skulle då finnas tillgängligt i form

Om 5000l gav 18h (enligt ovan), så borde det vara 278l => 555l ger 1h. Isåfall skulle vi behöva 1100l för att klara dessa 4h. Vilket vi inte får plats med :). Så känns inte som en hit detta. Vi får väl ut mer uppvärmning per l på Västkusten än i Stockholm kanske).

Kanske är bättre lägga pengarna på ett batteri som lagrar den billiga nattelen.

..

(Bättre ladda elbilsbatteriet på nattaxa, kanske 70kWh, 10kWh för pendling?, och sen mata husets elcentral med resten under peak hours, 6-8 och 17-19. Förutsatt att man har power take off på bilen, det har inte vi. Då skulle det nästan kunna löna sig lämna bilen hemma och åka kollektivt dom kallaste dagarna :). Eller jobba hemifrån helt enkelt).
 
Hej, Är det någon här som har en kod för Arduino för att hämta API från Tibber?
Skulle vilja hämta timpriser.
mvh Erik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.