Har 2 badrum. 1 på vardera våning. Huset är från 75 med självdrag dock nya 3glas fönster. Fläktarna i badrummen går hela tiden och extra snabbt när det blir fuktigt efter dusch.

Är det en bra ide att ha de igång hela tiden för att få luften att bytas ut i huset eller ska man under vintern ha de inställda att de endast gå igång på fukt så man inte ventilerar ut uppvärmd luft?

Tack!
 
Enligt den moderna ventilationsnormen ska all luft i huset bytas ut varannan timme. Det gäller hus byggda från senare delen av 70-talet och framåt. Vill man ha värmeåtervinning kan man installera ett FTX-system men det är ganska mycket jobb. Man kan också skaffa t.ex. värmepump för att ha billigare uppvärmning.
 
  • Gilla
BirgitS och 1 till
  • Laddar…
BirgitS
På ett eller annat sätt måste du se till att huset ventileras tillräckligt så att huset och ni människor inte tar skada. Om självdraget fungerar bra, dvs. normenligt luftflöde uppnås, så behöver fläktarna inte vara igång.

Jag antar att fönstren nu är mycket tätare än de var tidigare. Har då det draget ersatts av tilluftsventiler, t.ex. spaltventiler?
För utan tilluft kan ju inte självdrag och fläktar ge tillräcklig ventilation.

Efter oljekrisen 1974 blev uppvärmning med olja, vilket då var den vanligaste typen för villor, mycket dyrare vilket ledde till att folk började isolera och dra ner på ventilationen, men efter några år så upptäckte man ofta att man i stället hade fått fuktskador i huset.
 
  • Gilla
Anonymiserad 168520
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.