Har precis köpt hus där det sitter något mindre fönster från 80-talet. Det finns både fler och större fönster enligt originalritningerna från 30-talet. Vad tror ni, kommer vi behöva bygglov för att återgå till något större fönster som är mer i likhet med originalritningarna?
 
  • Arkitektritningar av en tvåvåningsvilla från olika vinklar, inklusive fasader med söder- och västervyer.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Tvåvånings rosa hus med balkong och trästaket på en solig dag.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det brukar inte behövas bygglov för att återställa. Jag ringde och frågade för säkerhets skull när jag ville ta upp de ursprungliga kattvindfönstren som byggts igen med ny panel. Sätt dem i liv med den nya panelen bara sa dom.
 
Claes Sörmland
Om det är inom detaljplanerat område så krävs bygglov för ändring av fönstrens utseende. Att byggnaden en gång har sett ut på ett annat sätt än idag ändrar inte på det. Bygglov utgår från ändring av befintligt utseende.

Ute på landet krävs inte bygglov om kommunen inte har tagit särskilda områdesbestämmelser.

(Sen finns en möjlighet att rätta en åtgärd som man har gjort utan bygglov, t ex bytt fönster. Lite oklart i lagstiftningen (PBL) när tidsgränsen går för en sådan rättelse men kanske vid 10 år efter överträdelsen när byggnadsnämnden inte längre kan begära att det ska återställas? Oklart när man läser domar.)
 
  • Gilla
Interest
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.