I danmark subventioneras Vindkraften har jag för mig ganska rejält.

Sen påverkar ju givetvis anslutnings kostnaderna det hela också. Normalt i Sverige för ett större vindkraftverk är att anslutningskostanderna ligger kring 10-20% av den totala budgeten. i Danmark med deras nätstruktur skulle min gisning vara på att den är ungefär 5% av totalen.

Sen jobbar ju den svenska vindkraftslobby på att dom ska få subventionerade anslutningskostnader. Men det får ju vi som konsumeter betala med vära nättarfier så det hoppas jag att dom inte får.
 
Intressant. Det är väl det som är problemet med distribuerat tänk. Då tror jag mig förstå lite varför så kallade vindkraftsparker är 'bättre' - bara en anslutningskostnad?

Nå, hursomhelst. Jag gillar (än så länge) produktionssättet med vindkraft även om den inte är effektivast. Kolkraft kanske är absolut billigast men det är inte lågt pris jag är ute efter. Allt handlar om att välja den bästa kompromissen (för det finns inget som är perfekt) och där tror jag mig just nu ha vindkraft.
 
Nja vindkraftparker är inte speciellt billiga att ansluta heller, problemet i Sverige idag är att vi har ett glest nät, och så fort som det skall byggas vindkraft så måste det göras rejäla nätlösningar, nerpå kontinenten så har man den stora fördelen att ha ett betydligt mera förtätat nät, och därför blir behovet av investeringar i nätet mindre.

Annars så håller jag med dig att vindkraft är intressant, men jag gillar inte den halleluleja stämmningen som är kring den idag. Vindkraft kan vara ett bra komplement till de övriga producenterna MEN den kan inte ersätta varesig kärnkraft eller vattenkraft. För att kunna ersätta kärnkraften (viklet vi måste för eller senare) måste den ersättas med en annan storskalig procucent (mao inte vindkraft).
 
Nej precis. Det blir nog svårt med decentraliserade (småskaliga) energikällor...men det kan nog komma den dagen då det kan fungera. Vindkraft kan kanske (!) ersätta kärnkraft. Vem vet, någon kanske bygger ett herrejössesvindkraftverk som nyttjar jetströmmar. :p

Som sagt, allt handlar om för tillfället den bästa kompromissen. Och vad den bästa kompromissen är beror bland annat på ens egna värderingar.
 
...vi åker t sahara å sätter upp solceller allihop! (önskar det kunde fungera, för hela världens välfärd) Solen måste väl ändå vara det mest "naturliga" att ta energi ifrån... när den slocknar så vill jag inte leva längre... för då är jag allt bra gammal å skrynklig :)
 
ÅÅÅ likt förbannat får du bygga ett svindyrt nät.....

Det jag tycker är konstigt , är att det inte pratas om att spar el i större utsträckning. Vi slösar ju som aldrig för, allt ska gå på el alla verktyg ska vara el osv.
Jag tror personligen att där är det stora att göra i dagens samhälle. Hur många av er släcker belysningen när ni går ur ett rum?
Jag själv är ganska nöjd med min elförbruckning ligger på ca 5000kwh om året (på senaste räkningen stod det 4800). Då är det till ett hus och hobbyjordbruk med ved som huvuduppvärmning, och två personer. Men så snållar jag ganska bra också.
 
Jo, visst blir nätet ett problem, men det jag menade var att jag "önskar" att det hade fungerat... så "alla" i hela världen kunde få "gratis" energi... men inget är gratis... inte ens luften...
 
bonnen: jag håller med om att hela problemet inte bara är alternativ elproduktion, utan även elkonsumption. och 5000kwh!! shit...bra jobbat. sådana siffror har jag bara läst om i sådana där passiva hus som är tänkta att värmas med "spillvärme".

mitt hus låg på 28000 kwh när jag flyttade in. yuk. men nu är jag nere på 12500 kwh och jag är inte klar på länga vägar... :) sambons knoddar hårddrillas bland annat i att släcka lamporna. och sänkningen till trots så har inneluften blivit otroligt mycket bättre! yeii!

ser gärna till att vi kunde få en massa "gratis" energi. det törstar vi mycket efter i världen. fissionskraftverk skulle kunna mätta törsten... men vad jag vet så vet man bara att det fungerar i teorin, och inte har den blekaste aning om hur man ska lösa det rent praktiskt/tekniskt. kanske om 50 år?!

nå, jag tror den här tråden hoppade rätt friskt från första ämnet även om det inläggen blev desto mer intressanta...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.