T
Har läst att man bör vertikalskära sin gräsmatta lite då och då för att den ska må bättre. Har aldrig gjort detta.

Ni som gjort det, märker ni någon skillnad?

När på året bör man göra detta och hur ofta?
 
Jag gör det varje vår för att lufta rötterna och få bort gammalt gräs och en del ogräs. Har hjälpt oss att få en lite finare matta.
Men gödning är det enskilt effektivaste för en grön gräsmatta.
 
  • Gilla
Tovin
  • Laddar…
MaxHugo
Genom att vertikalskära gräsmattan, så blir gräsmanna inte lika kompakt och kan ta upp vatten lättare. Vid samma tillfälle så brukar många även ströså gräsmattan och lägga ut ett lager toppdress.
Toppdress blir en extra behandling för gräset och håller även fukta en länge tid.

Vill du ha en fin grön gräsmattan undersommaren, så underlättar det att göra de på våren. Vid denna tiden hade jag väntat till tidig höst, eftersom det är mildare väder och mindre vattning.

Jag kör med vertikalskära vad tredje år eftersom det inte behövs mer.
 
  • Gilla
Tovin
  • Laddar…
Jag hör många säga att vertikalskära tar bort filt och lite ogräs. Det stämmer förstås, men om man inte har problem med kompakt jord och glest gräs, borde det inte räcka att "mossriva", dvs att räfsa hårt? Den sliter ju bort i princip allt som inte är grönt och jobbar några mm på djupet. Känns betydligt skonsammare om man inte behöver en full behandling, så att säga.
 

Bästa svaret

Man kan vertikalskära när som helst då gräset har tillväxt. Men bara för att man kan så bör man inte göra det.

För en vanlig Svensson så finns det väll bara två orsaker till att vertikalskära och det är antingen för att riva upp gammal thatch/filt så vatten och näring kan lättare tränga ner.
Eller för att även stödså gräsmattan.

Har man ett tjockt lager med thatch/filt så kommer gräsmattan se ut som kriget efter man har vertikalskurit den. Det kommer lossna bitar av gräsmattan och skapa oreda.

Så innan man kör bör man kontrollera hur tjockt lager man har så man vet vad man kan förvänta sig för resultat.

Man tar bara en plugg med spaden eller vad man har att tillgå.
Först har man jorden sen kommer den så kallade thatchen/filten och den består av gammalt dött gräs, rötter och annat biologiskt som inte har förmultnat.

Har man ca 1cm är det normalt men börjar man krypa upp mot 15-25mm då kommer gräset ha mestadels av sina rötter där och det är då det kommer bli oreda nör man vertikalskär.

Men vill man nu vertikalskära så är det bra om man gör det på våren efter att man har hunnit klippa några gånger och fått på lite gödsel 4-10 dagar innan. Klipp även gräset innan och gärna lite kortare än vanligt så man inte sliter i det friska gräset.

Oftast så kör man 2 gånger med en krattning imellan. Omgång nr 2 kör man 90° mot den första om man vill vara snäll, vill man riktigt rensa så minskar man vinkeln eller kör fler gånger.
Maskinen bör just ta repa jordytan eller gå ner någon millimeter.

Sen är det vara att kratta och sen köra gräsklipparen med uppsamlare om man har någon sådan.

Sen är det vara att beskåda kaoset till gräsmatta. Har man en hyfsat vanlig villa gräsmatta så kommer den täta upp sig inom en 2-4 veckor.

Men nu är det ju även ett bra tillfälle att stödså gräsmattan med valfria gräsfrön.

Stödsådden kan man göra utan topdress om man vill. Men viktigt är att man drar med baksidan av krattan eller sopar ner gräsfröna i alla spåren som har blivit av vertikalskäraren.


Vill man göra stödsådd så är hösten en bra årstid för detta, vill man bara vertikalskära så är det lite friare tyglar men man bör inte göra det mitt under värsta värmen för då är gräset så stressat redan.



Sen finns det även light variant och det är dessa elektriska mossrivare med fjäderpinnar. Dom är otroligt fina att köra om man har en fin gräsmatta men det är mycket dött gräs under topparna.

Sitter man på knä och breder isär gräset och det är fullt av gult och dött gräs så är en vända med mossrivaren en mirakelmedicin.

Fördelen med den att man kan köra den när man vill under växtsäsongen och nästan hur ofta man vill.

Har man dock mycket rödsvingel eller rödsvingel som dominant grässort som man alltid har klippt lite längre så kan det riva lite hårt så man får fram den lite bruna "stammen" från rödsvinglet.

Har säker missat något
 
  • Gilla
Solvskaftet och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.