Hej!

Min mor har ärvt en sommarstuga på västkusten. Byggdes av hennes föräldrar 1949. Då väldigt liten. Brann ned 1964. Ny västkuststuga uppförd 1966. Mellan 1949 och 2007 har tomten varit arrenderad. 2007 har fick vi friköpa den. Ligger i ett sommastugeområde med totalt 25 stugor. Samtliga stugägare köpte sina tomter. Avstyckning är i slutfasen. De flesta tomter är nog på ca 300-500 m2. Vår tomt är större ca 800 m2 och en hörntomt.

Nu när min mor skall pensioneras i år har hon för avsikt att bosätta sig permanent på västkusten och helst då i den stuga hon vistats i på somrarna sedan hon var barn. Naturligtvis har vi då tänkt oss att bygga ut stugan rejält, förstärka isolering, ändra uppvärmingssätt och byta det mesta av inredningen då den är från 1960-talet. Detta är ju mycket vanligt att man gör sedan år tillbaka.

Runt om vår tomt har på två sidor i alla år varit två stora betesängar där kor gick. Sedan byggdes en stor villa för gruppboende (handikappade) på den ena ängen ganska nära vår hörntomt . Därefter för ca 5 år sedan byggdes ca 8 moderna permanentvillor modell större med två plan för enfamiljsbruk. Skulle gissa att dessa hus är på ca 150-200 m2 boyta. Sedan ett år pågår byggnation av ca 25 villor eller fler på den andra ängen. Varierande storlek och utseende på dessa. Vi känner nu att vi mer och mer blir en koloniträdgård bland dessa villor.

Vi har då talat med kommunens byggnadsnämd och sänt in en förfrågan om vi kan få bygga ett hus på vår tomt och då med större basyta än de 45 m2 som huset har idag. Svaret kom idag och det var NEJ. Det kändes verkligen snopet.

Då undrar man om det är lönt att överklaga och om man kan anföra några skäl för detta. Att husen runt omkring byggs stora och att vårt skulle passa bra in där verkar inte vara något skäl. Man har ju hört om schabloner på 10-20% av tomtytan etc?
Eller är det bara godtycke från kommunens sida? Gör man på olika sätt i olika kommuner?
Kan det vara att de andra stugorna har så mycket mindre tomter att om vi bygger ett stort hus så 'passar det inte in' bland övriga stugor?

Är där någon som vet mer om detta och kan tipsa oss? Vi är tacksamma för alla ideer kring detta!

Sonen
 
tråkigt att hamna i en sådan sits, i en trångsynt kommun, som tydligen inte uppdaterat bestämmelserna för sommarstugeområdet, medan bebyggelse pågår runt om. Normalt brukar regeln säga att man får bebygga 1/3 av tomten, men detta gäller detaljplanerat område. Ett sommarstugeområde är lite speciellt, då det en gång var ämnat åt vistelse där, under viss tid av året, m a o inget permanent boende. Detta hörde samman med att kommunen fick onormalt höga kostnader för vägar, belysning och serviceinrättningar, om man skulle tillåta permanent boende. Numera har denna bild också ändrats, då allt fler väljer att bosätta sig i sina sommarstugor, utan krav på vägbelysning, kommunalt VA och med egen vägförening. Någon minskning av inbetald kommunalskatt, kan inte räkna med då man bosätter sig utanför tätorten.
Tycker ni skall börja med att gräva i de gamla reglerna för området, (finns hos kommunen) så kan ni läsa själv, om vilka regler som finns. Men det är klart att ni skall begära ett beslut, ett slutligt beslut med besvärshänvisning, så får ni överklaga, om inte kommunen känner sig manad att bistå sina kommuninvånare/skattebetalarna. Det som finns är ju att mor vill flytta tillbaka till gamla föräldrahemmet, men nu till ett något modernare boende. Och så får man förvänta sig att barn och barnbarn kommer att hälsa på, och också vill ha någonstans att sova.
Visst går det att ge bygglov på detta, som en mindre avvikelse, om bara vilkjan finns.
När byggnadsnämnden skall avgöra ärendet så ber ni om personlig inställelse, så att ni själva får prata om ert ärende inför kommunens förtroendevalda, som sitter där i nämnden. Ett annat knep kan vara att med digitalkamran och cykeln, ta sig en runda i området och kolla hur det förhåller sig med övriga byggnaders storlek. Ni har också ett bra utgångsläge med den större tomten.
 
Tack för svar!

Så man kan säga att detaljplanen är den viktiga biten i sammanhanget. Min mor har varit i kontakt med kommunen och även skrivit ett långt brev för att förklara hur det ligger till och hennes önskemål. Beslut togs vid midsommar och besked kom häromdagen om avslag.
Man kan ju undra hur detaljplanerna kommer till och vad som skall till för att ändra dem, utvecklingen står ju inte stilla runt om vårt område precis.

Sedan mer än 10 år är där indraget kommunalt vatten och avlopp till stugorna i området. Så vi har svårt att se vad som skiljer mellan vår tomt och grannarnas. Skall göra som du föreslår och försöka få ta del av detaljplanen och vilka beslut som ligger bakom den samt ta reda på om man kan göra avsteg ifrån den.För mig skulle det vara naturligt att husen i ett villaområde harmoniseras vad gäller storlek och utseende. Däri skulle ingå en avvägning mellan tomtens storlek och husets yta. Jag har en känsla av att det bara ökar med antalet som vill göra om en stuga till en mindre permanentvilla vid kusten. 'Problemet' springer ingen väg utan kommer att bli mer och mer aktuellt.
Det känns märkligt att vi skulle köpa en tomt 100 m bort för att få bygga en villa istället för att få göra det på den tomt vi innehaft i nästan 60 år...
Jimmy
 
Hemmakatten
Det kanske är olika detaljplaner? "Sommarstugeområdet" kan ha en egen, ev. mkt gammal detaljplan, medans "nybyggnationen" på ängen har en nyare detaljplan med andra (generösare) regler.
 
I
I det avslag ni fått ska finnas två saker för att beslutet/avslaget ska vara korrekt och juridiskt gällande.

A. En utförlig motivering till vad nämnden stöder sig på för att inte tillmötesgå er begäran om bygglov.
B. En besvärshänvisning med uppgift om till vilken datum besväret senast ska vara inkommet + adress till var det ska ställas.

Om ett eller båda dessa är utelämnade har nämnden begått gravt tjänstefel. Det framgår av Förvaltningslagen 1986:223 som du kan läsa mer om på:

.: Notisum :.

Du kan då med omgående verkan be nämnden ta upp det på nästkommande sammanträde igen med hänvisning till FL och gör det inte det begår de nytt tjänstefel som kan stå dem dyrt eftersom du har möjlighet att begära hjälp av länsstyrelsen för att ta tillvara din rätt mot kommunen (som de oxå gör med ett telefonsamtal).

Därtill kan det vara bra att veta att event. gammal plan över sommarstugeområdet idag inte är automatiskt gällande. Planer är färskvaror i Plan och Bygglagens (PBL) mening och den kom 1982. I den sägs bl.a annat att gamla planer ska ses över inom en 10-årsperiod och har det inte skett till 1992 är det anledning för att påminna kommunen om denna skyldighet. Då måste de ställa ut den reviderade planen (även om det är samma som den tidigare) och då har ni möjlighet att påverka innehållet innan den fastställes av länsstyrelsen. Så be att få se planen med tillhörande bestämmelser och kolla vilket beslutsdatum dessa har från länsstyrelsen.
____________
Byggaren
 
Vi får se vart det hela leder.
Detaljplanen för sommarstugeområdet är fastställd 1991. Då fanns inte ett enda av de större hus som byggts på ängarna runt om vår sommarstuga! Man kan ju tycka att byggandet av såna kolosser runt om skulle påverka vår detaljplan men det kanske det inte gör om inte någon påpekar det?!
Jimmy
 
Hemmakatten
Det kan byggas höghus runt omkring er tomt och detaljplanen påverkas inte alls. Vitrsen med en detaljplan är att kommunen binder sig för att reglerna för byggande inom detaljplanens område kommer att gälla ett visst antal år, den så kallade genomförandetiden. Om inget görs efter genomförandetidens utgång fortsätter detaljplanen att gälla med oförändrade villkor.

För att ni skall kunna bygga större antar jag att detaljplanen behöver förändras/förnyas. En ny detaljplan tar ca 2 åratt genomföra om det inte stöter på hinder på vägen. Ett bra tips är att ta kontakt med grannar och andra som gärna ser en förändrad detaljplan. Skriv ett brev, ta kontakt med kommunen och tryck på att en ny detaljplan kommer till stånd.
 
Hej!

Efter att vi gått på pumpen med våra önskemål hos byggnadskontorets arkitekt vände vi oss till en politiker i kommunen. Jag gav en uttömmande motivering till varför vi ville få bygga större på tomten (se tidigare inlägg ovan) och frågade hur man skall se på detta med ändring i detaljplanen, att grannarna bygger villor runt om, att vi inte stör någon , att det sker en massa undantag som man kan läsa om i pressen, samt hur man gör för att överklaga etc.

Jag fick ett vänligt svar tillbaka som egentligen bara sa att detaljplanen ser ut som den gör, den kommer sannolikt inte att ändras på många år, undantagen berörde han inte alls, överklagan var mer att man skulle återkomma och göra en ny framställan till kommunens byggnadsnämnd och försöka anföra så starka skäl man kan och att de ev skulle kunna göra en ny bedöminng.

Känns dock som om man nu kommit till vägs ände - skall min mor få ett större boende då hon flyttar från en 75m2 lgh i stan till en 45 m2 stuga så får hon vackert sälja stugan på den drygt 800 m2 stora tomten coh köpa ett hus i närheten, mot en kostnad på ca 2 miljoner.

Allra helst vill hon bo kvar på sin tomt som då gått i familjens ägo sedan 1949.

Tycker att ett mindre hus på ca 100-120 m2 på en tomt på 840 m2 inte vore orimligt.

Jag är så trött på att brottas med myndigheter. Är det någon som har några bra tips på vad man skall göra????

Tack på förhand och god jul på er alla glada människor!!!

JimmyB
 
Antar att kravet gäller byggyta om 45 kvm. Vad sägs om höjder på husen, takvinklar, källare etc? Vårt hus landar på 170 användbara kvm men med 60 kvm byggnadsyta på en "fritidshustomt :)
 
Hej du!

Jo så här är det, detaljplan från 1991 säger att:

max byggnadsarea 45m2 utan vind och källare
minsta tomstorlek 200 m2
minst 3.25 m från granntomt
högsta byggnadshöjd 3 m
taklutning max 25grader

tomtstorleken varierar inom området
23 tomter totalt
16 st mellan 220 och 330 m2
6 st mellan 400 och 500
1 st (vår) är 840 m2

"Stugområdet är ett ganska homogent omåde även om några byggnader och tomter är större. Det finns i södra kustområdet flera likartade stugområden för vilka kommunen tidigare avslagit utökade byggrätter" skriver kommunenens byggnadsnämnd.

Det finns i närliggande områden dock andra detaljplaner som grundar sig på % av tomtytan samt ex på områden där man har en tomt på 1000 m2 och där man får bygga fritidshus/småhus upp till max 200 m2. Alltså verkar det godtyckligt och vi har råkat ha vår stuga i ett område som inte tillåter så mycket.
Skall vi leva med detta framöver då vi anser att vi inte påverkar någons utsikt eller kommer att förstöra intrycket av området om vi bygger ett hus på ca 100m2 på en 800m2 tomt. Trött är man på att hålla på med sånt här i livet. Livet är för kort för att försöka lirka med kommungubbar, dessa folkvalda.

Någon som har nån bra ide?

Jimmy
 
I
Överklaga taxeringsvärdet m.h.t. kommunens yttrande. Du har ju en överstor tomt i förhållande till din byggrätt och borde därför med kommunens yttrrande kunna få ett kraftigt avdrag på markvärdet. Då kanske det blir fart på kommunpolitikerna.

Alternativt ansök om delning av tomten (görs hos Lantmäteriet som har plikt att rådgöra med kommunen, men om det blir avslag kan du dels överklaga och om det inte lyckas kan du med stöd av nekandet få ytterligare stöd för sänkt markvärde) och sök bygglov för nytt (lika stort hus) på den nya. Förlägg det i gräns mot det gamla (ge dig själv tillstånd att lägga det i den gränsen). Du kan kanske t.o.m. få dela den i tre tomter och vips har du ett hus i plan som är tre ggr. den yta som planbestämmelserna stipulerar.

Ansök sen om sammanläggning av tomterna och försök få kommunen med på en sammankoppling av husen. De borde inse rätt snart att det är lika bra att lämna bygglov för ökad byggyta på det ursprungliga huset.
__________________
Byggaren
 
Tyvärr har ni inte en chans att göra något så länge detaljplanen ser ut som den gör :( Det som måste ske är en ändring av detaljplanen som ni troligtvis måste bekosta själva (ca 100-200 tusen kr). Jag skulle börja med att prata med övriga husägare som tillhör samma detaljplan som ni. Om alla är med blir ju kostnaden mindre. Sedan kontaktar ni kommunen och föreslår att ni, med hjälp av en arkitekt, (kommunen "anlitar" alltså en konsult som gör jobbet) gör ett tillägg till detaljplanen. Vad jag kan förstå så vill ni endast utöka byggnadsarean och då borde det räcka med ett enkelt planförfarande. Ni måste hitta en arkitekt som kan plan- och bygglagen. Ta gärna kontakt med en planarkitekt på kommunen som är mer kunnig på detta är jag. Lycka till!!!
 
Hemmakatten
Nja, så lätt går det inte. Ett beslut om en detaljplan är ett politiskt beslut och en viljeyttring från kommunens sida om hur byggnation mm skall se ut i ett visst område. Det är också samtidigt ett löfte om att det i området kommer att byggas på ett visst, beslutat sätt i ett antal år framåt (den genomförandetid som detaljplanen har). Kommunen har med all sannolikhet beslutat att man i detta område vill ha kvar det som ett fritidshusområde samt att man vill undvika permanent bosättning i allt för hög grad (därav den låga tillåtna byggarean). Vad detta beror på kan det finnas flera anledningar till. En anledning är att om området klassas som permanentboende så måste kommunen enligt lag se till att det finns fullgod försörjning av vatten och avlopp samt övrig infrastruktur (bussar, dagis mm). Att överhuvudtaget försöka ändra en detaljplan bör göras på nämndnivå. Själva ändrandet eller en ny detaljplan kräver ett långt remissförfarande. den absolut minsta tid för att införa en ny detaljplan är 1-2 år (under förutsättning att ingen överklagar).
 
Jag måste nog förtydliga mig lite :) Anledningen till att ni själva kan ta kontakt med en arkitekt som gör detaljplanen är om kommunen säger att de inte hinner göra den själva. Självklart måste kommunen besluta om man ska ändra detaljplanen och ge antingen en planarkitekt eller er arkitekt detta uppdrag. Eftersom detaljplanen är från 91 så tror jag att genomförandetiden har gått ut. Om det endast handlar om utökad byggrätt så är jag ganska säker på att det räcker med enkelt planförfarande och tiden är då mycket kortare än när man gör en helt ny detaljplan. Om ni har otur och kommunen i allafall säger nej till att ändra detaljplanen så måste din mor sälja och flytta för att få större. Om du lyckas med att få samtliga husägare inom detaljplanen med dig så tror jag att chansen är större att lyckas. Politiker vet man aldrig var man har :D
 
imported_Byggaren skrev:
Överklaga taxeringsvärdet m.h.t. kommunens yttrande. Du har ju en överstor tomt i förhållande till din byggrätt och borde därför med kommunens yttrrande kunna få ett kraftigt avdrag på markvärdet. Då kanske det blir fart på kommunpolitikerna.

Alternativt ansök om delning av tomten (görs hos Lantmäteriet som har plikt att rådgöra med kommunen, men om det blir avslag kan du dels överklaga och om det inte lyckas kan du med stöd av nekandet få ytterligare stöd för sänkt markvärde) och sök bygglov för nytt (lika stort hus) på den nya. Förlägg det i gräns mot det gamla (ge dig själv tillstånd att lägga det i den gränsen). Du kan kanske t.o.m. få dela den i tre tomter och vips har du ett hus i plan som är tre ggr. den yta som planbestämmelserna stipulerar.

Ansök sen om sammanläggning av tomterna och försök få kommunen med på en sammankoppling av husen. De borde inse rätt snart att det är lika bra att lämna bygglov för ökad byggyta på det ursprungliga huset.
__________________
Byggaren

Hej!
Tänkte höra om du kan ge mig mer info om det med att dela på tomten i flera bitar och därefter bygga olika delar av huset på respektive del. Låter ju som smart men det kanske finns hakar? Finns det någon som du känner som gjort så och som vi skulle kunna kontakta personligen? MVH/Jimmy
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.