Jag bakar bröd nästan varje dag, 250 grader, 11-13 minuter + uppvärminingstiden ca20-30 min. Är lite sugen på att mura upp en bakugn som jag kan baka frallor och en och annan pizza i. Hur mycket ved skulle den dra tror ni? Om man bortser från byggkostnaden, skulle det vara ekonomiskt försvarbart att hålla vedugnen igång istället för att köra min 15 år gamla Husqvarna varje dag? Och skulle det bli allt för varmt i köket typ halva året (april-sept)?

(hus på landet från -49. Vattenburen bergvärme, tvåglasfönster)
 
Ingen som vill gissa?
 
  • Gilla
3m1l
  • Laddar…
Det är ett par timmars eldning för att få varmt i ugnen. Mindre om du använder den varje dag. Om det är ekonomiskt försvarbart får du själv avgöra. Vill du ha den och du har råd kan det vara en bra idé. Men det kommer inte att bli billigare än att fortsätta använda elspisen. Och det kommer att bli varmt i köket.
 
Enligt min ödmjuka uppfattning, som ägare till ett gammalt hus med vedeldad bakugn, är det möjligt men kanske inte realistiskt att elda upp ugnen till 250 grader varje dag. Det tar några timmar och en hoper ilägg med ved att få upp värmen inför ett bak, så det är ingen syssla att göra varje dag. Och varmt lär det bli i köket!

Vad är det du är ute efter med en vedugn, som du inte tycker dig få i din elugn?
 
Bättre bröd? Godare pizza som inte är så soggig/duktig?
Jag hade nog slagit bakugns-idén ur hågen men med stigande elpriser och med tanke på att om man eldar varje dag (att det då inte ska behöva eldas igång flera timmar) började jag svaja tillbaka.

SågspånPappspikEternit SågspånPappspikEternit skrev:
Enligt min ödmjuka uppfattning, som ägare till ett gammalt hus med vedeldad bakugn, är det möjligt men kanske inte realistiskt att elda upp ugnen till 250 grader varje dag. Det tar några timmar och en hoper ilägg med ved att få upp värmen inför ett bak, så det är ingen syssla att göra varje dag. Och varmt lär det bli i köket!

Vad är det du är ute efter med en vedugn, som du inte tycker dig få i din elugn?
 
Tror du man får tillbaka den till 250 grader på ca 40 min? Det är ungefär så länge jag brukar jäsa bröden på morgonen.
A Avemo skrev:
Det är ett par timmars eldning för att få varmt i ugnen. Mindre om du använder den varje dag. Om det är ekonomiskt försvarbart får du själv avgöra. Vill du ha den och du har råd kan det vara en bra idé. Men det kommer inte att bli billigare än att fortsätta använda elspisen. Och det kommer att bli varmt i köket.
 
Y YuGi skrev:
Tror du man får tillbaka den till 250 grader på ca 40 min? Det är ungefär så länge jag brukar jäsa bröden på morgonen.
Det är några år sedan jag senast bakade i vedugn så jag har inte så noggranna tidsuppgifter. Men 40 minuter låter lite. Eldar du för hårt finns också risken att skada ugnen.
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit och 1 till
  • Laddar…
Y YuGi skrev:
Bättre bröd? Godare pizza som inte är så soggig/duktig?
Jag hade nog slagit bakugns-idén ur hågen men med stigande elpriser och med tanke på att om man eldar varje dag (att det då inte ska behöva eldas igång flera timmar) började jag svaja tillbaka.
Har du funderat på vedspis annars? Det bör gå fortare att elda upp ugnen på vedspisen till 250 grader, än vad det gör med en vedugn. Jag bakar mycket i vedspisugnen. Vill man ha lite mer krisp-feeling kan man lägga en sten i botten på ugnen.
 
  • Gilla
YuGi
  • Laddar…
Kanske kan vara en variant!
SågspånPappspikEternit SågspånPappspikEternit skrev:
Har du funderat på vedspis annars? Det bör gå fortare att elda upp ugnen på vedspisen till 250 grader, än vad det gör med en vedugn. Jag bakar mycket i vedspisugnen. Vill man ha lite mer krisp-feeling kan man lägga en sten i botten på ugnen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.