Z Zlatje skrev:
Taket byttes 2020, halvåret innan vi köpte huset. Optimalt för oss att slänga upp paneler. Vi fick huset värderat till 2.3mil förra veckan och köpte det för 1.7. Spara 200k för paneler tar sin tid.. att dra ut pantbrev kan vi göra imorgon dock om vi förutsätter att huset har samma värde om 3år, så kan vi då tekniskt sätt gå ner till 1% amortering. Det hade vi kunnat göra idag om regeln för 5 års period fanns. För oss idag hade det varit 1200kr/mån mindre på lånet. Vi låtsas att lånet för pantbreven kostar 1000kr / mån så är det ju 2200kr extra i utgifter kontra inga paneler. Detta är räknat med dagens priser/räntor osv.

Får räkna noggrannare på det där! Först ska vi vänta tills 1 maj nästa år för att få en rättvis bild på vad vi gör av med på 1 år. Satte in en luft/luft som klarar 200m2 (huset är 180). Tog den bästa vi kunde hitta.

Det blir fel i dina beräkningar om du räknar amorteringen som en kostnad.

Du får räkna på kostnaden för nya pantbrev, 2% av beloppet som behöver tas ut + 375kr i adminavgift om jag inte minns fel. Plus den ränta du får betala på det nya lånet. Fördela dem över antalet år som anläggningen antas vara i drift utan underhåll.

Den kostnad du får fram får du sedan ställa mot vad samma summa, priset för anläggningen exkl. vad pantbrev kostar, skulle kunna få för avkastning på börsen över samma tidsspann.
 
  • Gilla
Anna_H och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.