Har en jord/matkällare där taket måste åtgärdas. Källaren är ca 100år gammal och byggd av natursten med ett trätak. Den har alltså inte ett stenvalv.
Taket verkar ha följande uppbyggnad idag, inifrån och ut:
Takbjälkar av stock - glespanel av brädor - isolering av halm - ? - jord/sand - spåntak(gammalt) - betongpannor(spruckna och söndervittrade)
Osäker om det är något emellan halmen och jorden eller om den ligger direkt på.

Min tanke är att riva bort allt då en del av glespanelen börjat ruttna och sen bygga upp ett nytt tak. Tänkte följande uppbyggnad:
Takbjälkar(behåller de gamla) - glespanel - halm - (jord/sand, behövs det) - någon form av undertak (oljehärdad masonit?) - betongpannor.
Kan detta funka?
Tänker att har halm funkat som isolering så länge så bör det funka igen. Lite osäker på jordens funktion, halm borde isolera bättre, eller är det för att få ett värme magasin?
Undertaket är det jag är mest osäker på, innan har ju spåntaket fungerat som under tak men å andra sidan hade inte det något under tak.
Delvis förfallet tak på en gammal jordkällare med naturstensväggar, mossbelupna betongpannor och några rader med skadade tegelpannor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Interiör av ett gammalt matkällartak med synliga stocktakbjälkar och bräder, halmisolering synlig mellan brädorna.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Gammal jordkällare av natursten med skadat trätak och söndervittrade betongpannor omgiven av träd och gräs.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det blir bra det där. Fast du skall vara beredd på att gå till skogs och hugga nya bjälkar. De brukar ha ett lag att ruttna sönder där de ligger på muren.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.