Hej,

Vi vill platsbygga garderob (på IKEA PAX stommar) och funderar på hur vi kan göra detta framför tilluftsventilen som sitter i ett av hörnen.

Vi förstår att vi inte kan täcka över ventilen utan måste få den att fungera ”genom” garderoben. Frågan är bara hur vi ska få till detta? Tanken är att sätta spånskiva där garderoben tar slut som går hela vägen upp till taket, alternativt en skåplösning.

Tacksam för era kloka inspel!
Hörn av rum med tilluftsventil och eluttag, planering för platsbyggd garderob.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Hörn av ett rum med en vit IKEA PAX garderob, tilluftsventil på väggen ovanför och en stege.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Hörn av ett rum med tilluftsventil ovanför golvet och rund ljusvippströmbrytare på väggen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
BirgitS
Välkommen till forumet!

Är det verkligen en tilluftsventil?
Placeringen tyder mer på en frånluftsventil.

Gäller det ett eget hus eller en bostadsrätt?
 
Tack så mycket!

Ja jag pratade med fastighetsförvaltaren som sa att det borde vara en tilluftsventil eftersom det är i sovrummet, men har faktiskt inte undersökt det närmre.

Det är bostadsrätt :)
 
Blås ut en tändsticka vid ventilen och se åt vilket håll röken går till att börja med. Ventilen ser snarare ur som frånluft. Köket flyttat i lägenheten?
 
BirgitS
En tilluftsventil är till för att få in luften som finns utomhus. Den där ventilen ser inte ut att sitta i en yttervägg.

Med några års mellanrum görs en kontroll av ventilationen (OVK) och då måste kontrollören kunna godkänna hur det är gjort. För att vara säker på vad som godkänns är det bra att anlita en ventilationsexpert på det företag som brukar göra OVK. Alla förändringar av ventilationen ska godkännas av styrelsen och de brukar ofta vilja ha ett sånt expertutlåtande innan de godkänner något.

En möjlig lösning kanske är att förlänga ventilationsröret och låta det mynna i takanslutningen med en ventil (befintlig kanske).

Eldosor ska också vara åtkomliga för felsökning, ändringar etc.Det blir mycket dyrt om en elektriker ska lägga flera timmar på att leta efter ett fel därför att hen inte kan hitta dosan.
 
BirgitS
M myrstack skrev:
Köket flyttat i lägenheten?
Under vissa tidsperioder har man tyckt att varje rum ska ventileras för sig, alltså ha både tilluft via fönstret och sin egen frånluftsventil.
 
  • Gilla
Josth
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.