Hej, undrar om det är möjligt och fukttekniskt korrekt att koppla utblåset från en luft/luft-värmepump till krypgrunden för att ventilera denna nu under sommaren? Tänkte mig en slags huv/slang som man kopplar på värmepumpens utedel och sen stoppar ner i kattgluggen i grunden, se bifogad bild. Sedan ställer man in värmepumpen på fläktläge så att det är samma lufttemperatur som utomhus som ventileras genom grunden. Är detta en genomförbar eller galen idé?
 
  • Utedel av en luft/luft-värmepump monterad på husvägg nära kattglugg i krypgrund.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Blås inte in fuktig luft i grunden
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit
  • Laddar…
Helt galen idé. Utedelen i en luftluft behöver fläkta igenom runt 2000 kbm luft per timme när den jobbar. Går inte att få igenom en kattglugg m.m. Satsa på en lämplig avfuktare inne i krypgrunden istället.
 
A
dessutom kan du inte få igång fläkten på utsidan genom att välja fläktläge
 
Det var väl inget verkligt problem med krypgrunden?
 
Att ventilera krypgrund med luft utifrån slutar ofta dåligt. Är luften utanför några grader varmare än under huset så får det motsatt effekt. Grunden kommer då att fungera som en stof avfuktare. Det backas upp av vanliga förhållanden mellan relativ luftfuktighet vs absolut luftfuktighet.... talar av egen erfarenhet då jag gjorde denna tankevurpa för 20 år sedan ...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.